Новини


16Фев2016

Защо е важно обучението в детската градина?

Възпитанието е процесът, в който възрастните формират навици, личностни качества и отношение към света в своите деца. То е особено важно през първите седем години. Чрез наблюдение, дисциплина, емоционална близост, контрол и изисквания, родителите възпитават децата си и ги подготвят за живота в обществото. За израстването на човека като личност влияят не само връзката дете - родител, но и различните системи в едно семейство, а и извън него. Това са отношенията между родителите, отношенията на братята и сестрите и тези на семейството и на самото дете с другите, външни, хора.

Освен семейството, от изключително значение за възпитанието и интелектуалното развитие на малките деца е средата в детската градина. Там те се учат да общуват с други деца, да слушат и уважават авторитет, различен от родителя, развиват логика и фина моторика и правят първите си стъпки към навлизане в училище. Предучилищното образование създава у децата положително отношение към училището и желание за учене - важни фактори за успешното им представяне по-нататък. То има още много функции като гледане на детето, докато родителите са на работа, общуване с други деца, създаване на полезни навици и умения и др.

Затова е важно и какво им се преподава там. Има различни програмни системи за детски градини, някои от които са доста остарели и не отговарят на съвременните изисквания. Системата „АБВJигри“ на издателство „Просвета“ обединява традициите в българското образование с най-добрите европейски практики. Образованието на децата до 7-годишна възраст се разглежда като единство на възпитание, обучение и социализация. Децата се провокират да изпълняват различни дейности и да участват активно в заниманията. Ако обаче не сте успели да запишете детето си в детска градина или предпочитате да го гледате вкъщи, не се отчайвайте – то все пак може да получи необходимата подготовка. Системата „АБВJигри“ е разработена така, че родителите също да могат я използват и да подготвят децата си вкъщи, стига да имат необходимото свободно време. Тя лесно може да се използва и в домашни условия, като обяснява света на децата още преди да се потопят в интернет и да постъпят в училище. А ако детето ви ходи на детска градина, но учи по друга система, с „АБВJигри“ можете успешно да допълвате пропуснатите му знания.

От 2016 година издателството пуска на пазара книжките за 3-4-годишни деца и системата вече покрива четири възрастови групи – 3-4, 4-5, 5-6 и 6-7 години. Тя обхваща всички образователни направления, а темите за всяка възрастова група са разпределени в четири части – първата е „Есен“, втората – „Зима“, третата – „Пролет“, и четвъртата – „Лято“. Книжките се продават както в комплект, така и отделно. Всяка от тях е пълна с разнообразни, интересни и полезни задачи. За първите две възрастови групи се предлагат като отделни работни листове, събрани в обща папка, а за другите две - като книжки или като отделни листове в папка. Те са много удобни за работа и изключително атрактивно илюстрирани. Страниците съдържат елементи от компютърния екран, което ги прави по-достъпни за съвременните деца. На всяка от тях детето има конкретна задача – да пише, да свърже, да оцвети, да разсъждава, а всяка педагогическа ситуация е разработена в поне две образователни направления, например - математика и социален свят, български език и рисуване, природен свят и изобразително изкуство и т.н. По този начин и в детската градината, и вкъщи то е активен участник в учебния процес.

Системата предлага ситуации, в които децата извършват в синхрон различни дейности, които са важни за подготовката им за училище. Това е отлична възможност за учителя да работи с по-многобройни групи или с групи с различен възрастов или етнически състав. Образователните направления са обвързани тематично с глобамна тема, което осигурява единство на образователния процес. По този начин се избягва накъсването на работата по направления. Този метод учи децата да работят в екип по определен проект или задача.

При книжките всеки работен лист е перфориран в края - така учителят може да го откъсне и да го даде на родителя, за да види с какво се е занимавало детето му през деня. Страниците могат да се запазят и да се съберат в портфолио. Европейската референтна рамка предвижда учителите да правят такова портфолио за всяко дете в групата си. „Просвета“ предлага и „Книга за учителя“ към „АБВJигри“. В комплекта за 3-4 години е включен и диск „Светът е чудесен с музика и песен“, който помага на учителя да провежда обучението по музика и да ползва материали за тържества и празници, а на детето дава възможност да пее, да слуша и да танцува. Освен музикални дискове, за по-големите са включени и дискове с интерактивни ресурси и допълнителни материали.

Освен че е модерна, тази система съответства изцяло на програмата на МОН за заниманията на децата в предучилищна възраст. Държавните образователни стандарти за нея са в девет направления: български език и литература, математика, социален свят, природен свят, музика, игрова култура, изобразително изкуство, конструктивнотехнически и битови дейности и физическа култура. „АБВ игри” премахва строгото разделение между тези направления. При нея децата не се оценяват. Постиженията им само се отразяват, като се изтъкват техните силни страни. Това помага на родителите отрано да се ориентират в каква професионална сфера биха се развивали добре техните малчугани.

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: