Новини


16Фев2016

Българска литература и в X клас

Образователната реформа трябва да започне догодина, но вече възникнаха редица спорове по учебните планове и програми. МОН започва обиколка, в която ще разясни на преподавателите новостите в програмите и ще обсъди онова, което предлагат те.

Виртуални разходки в музеите и повече уроци на открито, предвиждат новите програми

"Родната реч" в началния курс, "Чичовци" и "До Чикаго и назад" извън учебника

Виртуални разходки в музея и много повече уроци извън класната стая. Това са част от промените, заложени в новата учебната програма по история и цивилизация. Вчера просветното министерство представи във Враца промените, заложени в новите учебни програми. На 22 февруари те ще бъдат представени и в София, като тогава изтича срокът за обществено обсъждане, до който могат да бъдат давани мнения за тях. До петък в МОН не бе постъпила писмено нито една идея за корекции в програмите, въпреки че те събудиха остра обществена полемика в медии и социални мрежи.

От образователното министерство обясниха, че учениците биха приели далеч по-добре открит урок за Второто българско царство на крепостта Царевец във Велико Търново, отколкото урок в класната стая. При новото разпределение на часовете преподавателите ще разполагат с време за обобщение и затвърждаване на знанията, а по-изостаналите ученици ще имат възможност да наваксат. По повечето дисциплини децата ще могат да правят и проекти, като част от оценката им ще идва именно от разработката на проектите. Новият зам.-министър на образованието Диян Стаматов бе категоричен, че не трябва да се прави крачка назад и реформата в образованието трябва да започне.

Доминиращо между пети и десети клас е съдържанието по национална история, посочиха експертите. До този момент процентното съдържание на уроците по българска история спрямо световната беше 46.92. С новите учебни програми увеличението е от десет процента и вече ще бъде 56.28 в полза на българската история. В 7 и 10 клас учебното съдържание ще се фокусира предимно върху национални теми. 60% от часовете ще бъдат за нов материал, а останалите 40 ще се разпределят по усмотрение на учителите. Ако децата са напреднали, могат да правят проекти. Ако имат проблеми с ученето, ще преговарят изучавания материал.

Българска литература пък вече ще се изучава повече от четири години, разясниха експертите. Тя е застъпена изцяло в програмите за VII, X, XI и XII клас, бе съобщено също по време на срещата. Освен това с отделни текстове родните автори ще се учат и в останалите класове. Досега родната литература не се е изучавала с такъв силен акцент, посочиха от МОН. Въвеждането й специално в десети клас е заради миниматурата, която се провежда веднага след него. За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете за литература и часовете по български език. Обособени са часове и за развиване на комуникационните способности по няколко часа седмично, като учениците ще се учат да говорят публично и да защитават позицията си.

В дискусията бяха обсъдени и творбите, включени в програмите за шести клас, които породиха обществени спорове. От МОН посочиха, че "История славянобългарска" ще се учи в първия гимназиален етап по литература, както и по история и цивилизация на два пъти - в основното училище и първия гимназиален етап. "Родната реч" на Иван Вазов ще се преподава в началните класове. От програмата обаче все пак отсъстват Каравелов, фейлетоните на Алеко с изключение на "Разни хора, разни идеали", "До Чикаго и назад". Съвременната ни литература в прогимназията пък присъства с едно произведение - "Художник", на Веселин Ханчев. По-сериозно тя ще се учи едва в десети клас.

Скриват Европа от
шестокласниците

Децата, които сега са в шести клас, може и да пропуснат да учат за континента Европа, ако сегашните проекти за програми бъдат спазени. Причината е, че за тях новият училищен закон ще влезе в сила, когато станат осмокласници. По старите програми те би трябвало да учат за Европа в осми клас. Тъй като обаче ще учат по новите, осми клас вече включва изучаването на обща физическа география, а континентът Европа е в програмата за седми клас. Подобна драма имаше и по история, където от програмите на шестокласниците щеше да отпадне Средновековието. От МОН увериха, че търсят решение на проблема, така че децата да нямат загубен материал при завършването на училище. Възможно е това да стане с въвеждането на допълнителни знания в осми клас, които да наваксат пропуснатото. Учениците обаче няма да бъдат натоварени допълнително, уточниха от МОН. Съгласно програмата по география в пети клас се започва с Африка. За България се учи на два пъти - веднъж в седми клас като част от Европа, и втори път по-подробно - в десети клас, който завършва с изпит.

Стаматов:
Системата е слязла
на най-ниското ниво

"Приех поста по една-единствена причина - в момента образователната ни система се намира може би на най-ниското ниво от много, много години назад. Сега е времето, в което да се направят крачки за много добра реформа". Това заяви новият заместник-министър на образованието Диян Стаматов пред БНТ. Той разпространи във Фейсбук и писмо до бившите си ученици, в което се обръща към тях с думите "Гордея се, че бях ваш директор".

Забраняват мобилните
телефони в клас

Децата винаги ще са с една крачка напред с технологиите, но забраната за телефоните трябва да важи за всички училища. Това заяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов на срещата във Враца.

В училището, където преподаваше той, мобилните телефони се оставят с изключен звук далеч от учениците още преди началото на часа. Този въпрос обаче всяко училище решава индивидуално. В някои от ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Николай Сълов, Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: