Новини


18Фев2016

Кой държи ключа за новите учебници

Какво ли не се изприказва напоследък за новите учебници за първи и за пети клас - че няма да са готови до лятото, че може да се отложат до втория срок или с 1 година, че може да се почне без учебници или с по два учебника за предмет, със свитъци, притурки, допечатки и пр. Ключът към разплитането на сложния казус отдавна е в полето на Министерството на образованието, а трезвият поглед извън политиканстването е повече от неотложен.

Според изчисления на издателите най-ранният възможен срок за поява на новите учебници е около Нова година. И причината само отчасти е в късното приемане на училищния закон, а оттам и на учебните програми и планове, по които трябва да се пишат книгите. Заради това срокът за подаване на проектните предложения вече беше съкратен от традиционните 12 месеца на 7 месеца. Голямото неизвестно обаче ще настъпи след изтичането на този прословут срок - 9 август. Тогава за първи път от много години насам оценителите в МОН и учителите ще трябва да прочетат и оценят неограничен брой учебници по всеки предмет. Как ще стане това?

Процедурата по същество следва старите правила, с някои изключения. Но родилните мъки около един учебник винаги са съпроводени с много драма - било с бисерите в тях, било с цените им или със спуснатите от държавата изисквания. Справка - подготовката на учебните програми за втори, шести и осми клас, съжителството и турското робство.

Проектите за нови книги ...

 

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: