Новини


2Апр2020

Засега - основните матури ще са на 29, 30 май, 1 юни, както и на 13 и 15 юни

Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити (матурите) да се проведат на 30 май и 1 юни, а подновяването на учебната година в клас да почне от 14 май. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на специален брифинг. Той добави, че университетите не виждат проблем за отлагане с около седмица. Все още не сме достигнали пика, предупреди Вълчев и най-вероятно, по негови думи, във всички висши учебни заведения в чужбина ще има отлагане на прием. Ако някъде няма такова отлагане, ще можем да издадем дипломи по-рано, увери образователният министър.

13-15 юни пък се очаква да са матурите след VII клас - за това ще води образователното министерство. Изпитите след IV клас ще са най-вероятно на 29-30 май, но всички предложения окончателно ще бъдат оформени следващата седмица. Изглежда обаче няма да се проведат оставащите кръгове от национални състезания. За външното оценяване по-големият проблем е това след седми клас. Засега не се говори за отмяна на външно оценяване, но Вълчев не изключи такъв вариант. Може би ще има отучване няколко съботи и недели през юни, за да се компенсира това, което дистанционното обучение не е могло да обхване, добави министърът. Великденските дни са почивни (17 - 20 април) т.е. тогава има ваканция, но ще има предложение за някаква учебна дейност и тогава - за занимания по интереси, по 2-3 часа, а не 6-7 часа на ден, както е в нормален ден. Що се отнася до дистанционното обучение, Вълчев каза, че няма единен вариант как то да се провежда и съответно няма да има опити за единна организация, както е като ходиш в клас. Според него, има подобряване на организацията, но има училища, които следва да подобряват процеса.

Вълчев се оплака и от отношението на родителите към образованието "за една част" от децата - ромските общности. Имало групи, от които...


Виж цялата новина тук: actualno.com

Автор: Ивайло Ачев

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: