Новини


2Апр2020

Видеоуроците на „Просвета“ – вече и за българчетата в Сърбия

Видеоуроците на Издателска група „Просвета“, излъчвани по БНТ и Bulgaria ON AIR, прекосиха западната ни граница и вече се гледат по Телевизия Цариброд от всички онези деца в Сърбия, които изучават български като майчин език. Чрез държавната кабелна мрежа МТС освен в района на Цариброд уроците са достъпни в Босилеград, Бабушнишко и дори в Панчево, Войводина, където също живеят етнически българи. ТВ Цариброд се разпространява и чрез частни кабелни оператори в цялата страна. Видеоуроците се излъчват всеки ден от 16,30 часа местно време.
           
„Бедственото положение, обявено в Република Сърбия заради коронавируса, наложи учебните занятия да се водят дистанционно. По повечето предмети се излъчват много добри видеоуроци по националната Радио Телевизия Сърбия (РТС), естествено, на сръбски език. Учениците от български произход в Сърбия обаче имат нужда и от качествени уроци по български език. Националният съвет на българското малцинство в Сърбия от самото начало на кризата търсеше решение за най-качественото дистанционно обучение на децата. Видяхме някои от уроците на „Просвета“ в социалните мрежи, харесахме ги и решихме да се обърнем с молба към издателството“, разказа Драган Йовичич, директор на Телевизия Цариброд. Тя е единствената телевизия в Сърбия, която излъчва всеки ден програма на български език.
           
„Видеоуроците на „Просвета“ много ще ни помогнат да продължим обучението по български език при дистанционната форма на преподаване – заяви Катарина Симеонов, директор на основно училище „Христо Ботев“ в Цариброд. – Учениците ще слушат правилна родна реч, а за учителите това може да бъдат примерни уроци, от които да черпят идеи за работата си в бъдеще.“

Първоначално от телевизията се обърнали и към училище „Христо Ботев“ да помогне за уроците по български език.
            
„Ние имаме три учителки по български език. С местната Телевизия Цариброд заснехме на първо време два урока, докато намерим възможност за излъчване на уроци от България. Нашето училище беше партньор с „Просвета“ по проект, финансиран от европрограмата „Еразъм+“, и познаваме добре високите качества на нейните учебници“, добави Катарина Симеонов.
           
ОУ „Христо Ботев“ образова и възпитава 467 ученици от 1. до 8. клас, с които работят 45 учители. Според Драган Йовичич около 1000 деца в основните и около 400 в средните училища изучават български като майчин език.
           
„От 16 март провеждаме дистанционно обучение. Още в първите дни над 95% от учениците се включиха в него. Сега обхватът е над 99%. В началото имахме различни трудности – някои преподаватели се оказаха недостатъчно подготвени да работят с дигитални устройства, други просто не желаеха да ги ползват, някои ученици нямаха устройства, не достигаха умения и на някои родители или пък интернетът беше слаб. През втората седмица всички учители сформираха виртуални класни стаи и вече работят с тях. С подкрепа на местна фондация осигурихме смартфони за 8 деца, които нямаха никакво устройство, с което да работят. Сега смятаме, че дистанционното обучение върви добре“, разказа още Катарина Симеонов.
Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: