Новини


19Юни2020

Тройката на матурата по-трудно постижима от 2022 г.

Тройката на матурите да стане по-трудно постижима от 2022 година обмисля Министерството на образованието и науката.

Предстоящата промяна в скалата за преобразуване на точките от матурите в оценки бе анонсирана днес от министър Красимир Вълчев при представянето на анализа за резултатите от държавните зрелостни изпити.

Сега тройката се пише при минимум 23 точки, а двойките от последните матури са под 8%.

"Слабите оценки са само 7.8%. Това е защото нашата летва от 23 точки е много ниска. Едно дете в първата част, когато чисто вероятностно попълва, по теория на вероятностите ще има 7,5 точки или 8. Това, че има 0 точки означава или че нищо не е зачерквало, или е голям карък. Ако преизчислим тази скала от 8 до 100, тройката се равнява на 31 точки. В момента нашата скала се равнява на 2,66 или 2,67. Затова имаме толкова малко слаби оценки. Разбира се, свързано е и с това, че за втори зрелостен изпит зрелостниците избират предмети, по които са по-подготвени, но говорим за първия. Затова от 2022 година обмисляме и ще предложим промяна", каза Вълчев.

Според него резултатите показват, че матурите не са толкова лесни, колкото се твърди.

"Отличните оценки тази година са 13-14%, миналата са били 9-10%, което означава, че изпитите, сами по себе си, не са толкова лесни. Използването им като вход във...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Автор: Александра Маркарян

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: