Новини


18Юни2020

По-високи резултати на матурите са постигнали зрелостниците тази година

Министерството на образованието и науката представи обобщените резултати от държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика, проведени в началото на месеца, предаде репортер на Novini.bg

На изпитите се явиха близо 60 хиляди дванадесетокласници.

,,Най-голям брой зрелостници са избрали английски, биология, география и философия като втори задължителен избираем предмет на тазгодишните държавни зрелостни изпити. Най-малко са избрали матура по италиански език, което е разбираемо, тъй като малко са учениците в страната, които учат италиански'', заявиха от просветното министерство.

По отношение на българския език резултатите са чувствително по-високи спрямо предходната учебна година.

Момичетата са постигнали по-високи резултати от момчетата. Като цяло зрелостниците подобряват уменията си да формулират теза, но продължават да изпитват затруднения да предадат по кратък и сбит начин информацията, т.е. имат проблеми с представянето на резюме, посочиха още на брифинга.

Имаме по-малко зрелостници с 0 точки, повече зрелостници с пълни шестици, по-малко зрелостници със слаби оценки, по-малко слаби оценки по БЕЛ и на втория национален зрелостен изпит. По региони най-високи са оценките в София-град, Смолян, Варна, Габрово и Велико Търново.

От образователното министерство споделиха още, че преобладават зрелостниците, избрали да пишат есе пред тези, избрали интерпретативно съчинение. Около един процент от учениците са предали празни листове на последния въпрос, но има и такива, които просто са преписали текста на последния въпрос, без да разсъждават по него.

,,Все пак очаквахме да има и по-високи резултати, защото това все пак е 25-а учебна сесия'', признаха от МОН.

,,Необходимо е да се работи повече с подрастващите и това е хубаво да започва още от входа на първи клас. По отношение на учебните програми ще предложим отпадане на някои термини, т.е. да има по-малко чиста терминология и повече анализиране и извличане на основната информацията на даден текст. Днешните деца учат по различен начин и живеят в различна...

 

Виж цялата новина тук: Novini.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: