Новини


10Дек2015

Треска за книги

Софийският международен панаир на книгата отвори врати на 8 декември в 11:00 часа в Националния дворец на културата. Тази година неговото 43-то издание ще се проведе от 8 до 13 декември 2015 г в НДК. Най-голямото българско издателство за учебници и учебни помагала – „Просвета“, е разположено на два щанда - №109, партер, и № 317, етаж 3. Щанд № 109 (партер) е с модерна визия и специална конструкция и ще бъде посветен на книжните издания. Електронните продукти на „Просвета-Либри“ ще намерите на щанд № 317 (етаж 3). Там може да разгледате новото поколение електронни учебници по всички предмети, а децата са поканени да поиграят на поредицата от математически компютърни игри „Маймунски приказки“ за ученици от 1. до 5. клас. По традиция всички заглавия ще се предлагат с атрактивни отстъпки, а всеки, направил покупка на стойност над 10 лв., ще получи като подарък ваучер с намаление от 15% за последваща покупка от книжарниците на “Просвета” в София, както и на щанда на издателството на книжната борса.

За родителите на четвъртокласниците и седмокласниците панаирът на книгата е чудесна възможност да купят необходимите им помагала за подготовка за външно оценяване и прием в гимназия, като се възползват от големите отстъпки. „Просвета” и „АзБуки - Просвета” предлагат помагала, разработени по актуалния формат за външно оценяване след 4. клас от различни авторски колективи. Всичките са одобрени от МОН и съдържат както тренировъчни тестове (по всяка тема през учебната година), така и изпитни тестове (върху целия материал), следващи стриктно формата на реалния изпит.

Най-новото помагало, предназначено да подготвя четвъртокласниците за външното оценяване по български език и литература, е 21 нови теста по български език и литература за външно оценяване в 4. клас“. С него може да се работи през цялата учебна година. Критериите за оценка на диктовките са прецизно и детайлно разработени по формата на МОН и могат да се използват като коректен инструмент за измерване на знанията и уменията на учениците. Приложена е скала за превръщане на точките в оценки. Дадени са и верните отговори на всички задачи.

„Просвета“ предлага и две пълни поредици с помагала по всички предмети за подготовка за външно оценяване след 4. клас. Добър вариант е и сборникът „Изпитни тестове за външно оценяване в 4. клас”.  В него има 8 примерни теста за упражняване и обобщаване на знанията по четирите предмета. Те обхващат въпроси от цялата учебна програма и улесняват преговора и самостоятелната подготовка на четвъртокласниците. Изпитните варианти включват текст, дидактически задачи, самостоятелни упражнения, тестови въпроси с отворен и избираем отговор в зависимост от спецификата на учебния предмет.

„Нови тестове по български език и литература за външно оценяване и прием след 7. клас по формат 2016 г.” е първото помагало, което отразява промените в изпита след 7. клас. Той преминава в два модула. Първият е тест с 25 задачи, а вторият – преразказ с дидактическа задача. Книжката включва 7 теста с новия тип задачи, напълно съобразени с изпитния формат за 2016 г. – упражнения за извличане и обработване на информация при т. нар. четене с разбиране и езикови задачи върху два източника на информация. Графичното оформление на тестовете и на бланките за отговори е точно като това на изпитните материали, което позволява на седмокласниците да тренират в реална обстановка. Друго голямо предимство на помагалото на “Просвета” е, че към него има диск с професионални записи на 7 текста за преразказ. С него кандидат-гимназистите ще могат да решават дидактическата задача от втория модул в условия, сходни с тези на изпита. „12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача“ е друго много полезно помагало. То също е предназначено за подготовка на учениците, както и за проверка на техните знания и практически умения за работа с тестове.

„Нови тестове по природни науки и екология за външно оценяване в 7. клас” също е сред новите заглавия на издателството. Книжката е от две части. В първата част се предлагат тренировъчни задачи в два варианта по темите от учебните програми по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование за 7. клас. Във втората част на книжката се предлагат шест варианта за външно оценяване по формата на МОН. Всеки от тях включва по 36 тестови задачи и покрива изучавания през годината материал по предметите, включени в културно-образователната област „Природни науки и екология”.

Помагалото „Нови тестове по география и икономика за външно оценяване в 7. клас” осигурява качествена подготовка и висока оценка на външното оценяване по този предмет. Изданието дава възможност на учениците да проверяват знанията и уменията си през цялата година, а на учителите да анализират типичните грешки в подготовката и да попълнат пропуските преди външното оценяване. Книжката съдържа: три теста с тренировъчни задачи за текуща проверка върху изучаваното учебно съдържание в 7. клас, пет изпитни варианта, ключ с верните отговори и скала за превръщане на получените точки в оценка

Абитуриентите също имат повод да се спрат на щанда на „Просвета“, откъдето могат да купят изгодно помагала по всички предмети, за да се подготвят за предстоящите матури. Всички заглавия са разработени по изискванията МОН и съдържат тестове и задачи, които имитират истинския изпит. След всеки решен тест ученикът може да провери отговорите си и да се ориентира в оценката, която би получил. По този начин той вижда къде има пропуски и може лесно да ги попълни.

Книжката “18 нови теста по български език и литература за матура” е най-новото помагало на “Просвета”, което може да ви подготви за задължителния изпит по този предмет. Изпитните варианти са съставени изцяло по модела на тестовете за държавни зрелостни изпити по български език и литература от 2014 и 2015 г. Това позволява на зрелостниците да добият реална представа за формата на изпита. В девет от тестовете задачите по литература са свързани с творчеството на един отделен автор. Последните шест пък са обобщаващи, което дава възможност на зрелостниците да проверят каква готовност имат за матурата по български език и литература.

Качествена подготовка на матурата по немски език гарантира  книжката “10 изпитни варианта за зрелостен изпит по немски език. Национален конкурс „Най-добрите десет. От учители за учители”. Сборникът е нов и е създаден от изявени учители от цялата страна, участвали в национален конкурс на издателство „Просвета”. В помагалото са включени актуални автентични текстове за четене, упражнения за слушане с разбиране и разнообразни граматични и лексикални задачи.

„Матурата по литература в таблици за 11./12. клас” гарантира отлично представяне на зрелостния изпит. Предимството му е, че излага информацията за всяко произведение в отделна таблица - жанр, теми, фигури и тропи, послания. Така тя е прегледна, ясно структурирана и лесна за запомняне и за преговор.

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: