Новини


11Дек2015

Издание на „Просвета“ с номинация за „Златен лъв“

„Българският буквар. 200 години в първи клас“ на „Просвета“ с автори Антон Стайков и Свобода Цекова бе номиниран за награда „Златен лъв“ в категория „Най-добър издателски проект“. По традиция Асоциация „Българска книга“ присъжда наградите „Златен лъв“ по време на Софийския международен панаир на книгата.

„Българският буквар. 200 години в първи клас“ е едно от най-атрактивните издания за годината. То събира по уникален начин най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г. Дори в големите библиотеки много от тях липсват или са архивирани под етикета „пълна недостъпност”, затова „Българският буквар” съчетава чертите на картинна енциклопедия и сборник с кратки любопитни статии.

Отличието в категория „Най-добър издателски проект“ се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.  За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книгоиздаването, избира победителя.

„Златен лъв“ се присъжда в още една категория - за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес. Наградата се дава за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес.

Носителите на наградата „Златен лъв“ в двете категории ще станат известни на церемония в петък, 11 декември 2015 г. от 20:00 часа в НДК, етаж 3, сцена на културната  програма.

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: