Новини


8Май2020

Тестовете след IV и X клас се местят за догодина: МОН прави извадкова диагностика

Национално външно оценяване след четвърти и десети клас тази година няма да има заради извънредното положение в условията на пандемия. Тестове все пак ще се проведат, но те ще са през следващата учебна 2020/2021 г., няма да обхващат всички ученици, които сега са в четвърти и десети клас, няма да се пишат и оценки.

Разяснение по този въпрос даде министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг преди дни, а текстът, с който изпитите в края на IV и X клас се отменят за учебната 2019/2020 г., е вписан в проектозакона за изменение на Закона за здравето, който днес ще обсъждат депутатите в правната комисия към Народното събрание.

В текста му пише:

През учебната 2019/2020 година в края на ІV и Х клас не се провежда национално външно оценяване по чл. 119, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование за установяване степента на постигане на компетентностите за съответния етап.

Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците, завършили ІV и Х клас през учебната 2019/2020 година, по решение на министъра на образованието и науката може да се установи след началото на учебната 2020/2021 година.

Решението на министъра е да се направи диагностика следващата учебна година.

"Това няма да има характер на национално външно оценяване, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверение, няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика - най-малкото защото е извадка" - каза министър Вълчев и обясни защо е необходимо тестове все пак да има.

"На нас ни е необходима такава извадка, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми. Една такава диагностика е възможност за нас да пробваме, да абпробираме - както казваме, по-различна организация на провеждането на изпита, включително и...


 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Автор: Александра Маркарян

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: