Новини


5Май2020

Матурите ще са на 1 и 3 юни

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни от 09:00 часа. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на министъра на образованието Красимир Вълчев относно приключването на учебната година у нас.

Стана ясно, че изпитите след седми клас ще се проведат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика. Тези изпити ще започнат от 09:00 ч.

Държавните здрелостни изпити по желание ще се проведат на 2 и 4 юни, коментира още министър Вълчев. Тези изпити ще започнат съответно в 08:00 и 14:00 ч.

Присъствено ще се проведат и изпитите за придобиване на професионални квалификации в професионалните гимназии, каза Вълчев. Този изпит ще се проведе на 5 юни. На 27 и 28 август ще се проведат поправителните ДЗИ.

По думите на Вълчев учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда. Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете.

Стана ясно, че ако лятото ситуацията позволява, ще има вариант за диференцирано отучване на тези ученици, които не са били ефективно включени в електронното обучение.

Нямаме нужда от общо удължаване на учебната година, убеден е Красимир Вълчев. Той подчерта, че до голяма степен учебните програми са усвоени. Принципът, който избрахме, е да се върнат учениците за най-важните дейности и изпитите в училище, подчерта министърът.

Стана ясно, че същият принцип ще приложат висшите учебни заведения у нас, които ще разработят свои планове за тези дейности. На матурите и Националното външно оценяване (НВО) децата ще бъдат разредени...


Виж цялата новина тук: actualno.com

Автор: Румен Скрински

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: