Новини


19Мар2020

Столичната кампания за прием в 1-ви клас започва на 21 април

Подаването на заявления за прием в първи клас в София започва от 21-ви април (вторник). Родителите на кандидат-първолаци трябва да отидат в избраното от тях школо до 21-ви май (четвъртък), става ясно от публикувания план-график на кампанията за прием в първи клас, качен на сайта на Столична община.

Резултатите от първото класиране трябва да станат ясни на Деня на детето. В 17:00 ч. на 1-ви юни родителите ще разберат от сайта на школото дали малчуганът е приет в избраното от тях школо. Там трябва да бъдат качени списъци с входящите номера на класираните хлапета. Родителите на приетите деца трябва да ги запишат от 2-ри юни до 17 ч. на 5-ти. На 8-ми в 18 ч. пък се обявяват и незаетите местата за второ класиране. Заявленията за участие в него се подават от 9-ти юни до 12.00 ч на 15-ти юни. В план-графика е отбелязано, че заради външното оценяване за седми клас, на 9-ти и 11-ти документи за второ класиране ще се приемат след приключването на изпитите. В 18. 00 ч. на 15-ти пък става ясно и кои са приетите ученици. Техните родители имат три да ги запишат - 16,ти, 17-и и 18-ти (до 17.00 ч.) На 18-ти в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране. За тях заявления се подават заявления до 12 ч. на 22-ри юни. Класираните се обявяват същия ден в 18. 00 ч. Записването на кандидат-първолаците, приетите на трето класиране, пък е на 23-ти и 24-ти юни до 17 00ч. В 18.00 ч. се обявяват свободните места след трето класиране. Те могат да се попълнят от 25-ти юни до 14-ти септември.

Родителите на кандидат-първолаци не трябва да имат притеснения, че кампанията ще бъде затруднена с оглед на извънредното положение, увери директорът на столичното 119-то училище „Акад. Михаил Арнаудов” и член на общинския съвет в столицата Диян Стаматов.

При създалата се ситуация е разумно да има график, който да показва как ще се осъществяват дейностите по прием в първи клас. Ако кризисната ситуация продължи, той ще бъде разумно удължен във времето

обясни той. Според него ни би трябвало да има проблем да се подават документи през летните месеци, тъй като краят на кампанията е на 14-ти септември.

Промените в критериите за прием няма да има, допълни Стаматов. Водещ принцип продължава да бъде уседналостта (дали постоянният или настоящият адрес на хлапетата попада в прилежащия район на...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: