Новини


20Мар2020

Достъпът до "Просвета" за видеообучение е свободен

Видеоуроците от инициативата на Издателска група „Просвета” – „Учим онл@йн с учител”, се оказаха много интересни за учениците. За кратко време заснехме 30 урока, като предвиждаме да разширим обхвата на теми и предмети, както и да покрием повече класове. Радваме се, че тази наши идея се хареса на МОН и БНТ, и уроците започнаха да се излъчват по националната телевизия, в програмите на БНТ2 и БНТ4.  

Това заяви в предаването „Още от деня” по БНТ Владимир Кръстев, директор на „Просвета – Либри” и ръководител на екипа, който създава видеоуроците и електронните учебници на „Просвета”.


Вижте какво още каза г-н Кръстев пред водещата Надя Обретенова.

- Очаквахте ли такъв голям интерес към уроците, които БНТ излъчва по БНТ2 и БНТ4?

- Ние винаги сме искали да сме в помощ на ученици и учители. Още преди тези излъчвания, на 11 март, когато беше грипната ваканция и преди сериозната епидемия от коронавирус, ние започнахме да излъчваме в нашата фейсбук страница и на нашия сайт www.prosveta.bg. Първият урок беше за 7. клас, за по-големи ученици. Беше на живо. Те можеха да задават своите въпроси в реално време. И видяхме огромен интерес още тогава. Имаше стотици въпроси. Това видео беше гледано и стигна до над 140 000 души – ученици, родители, учители. Ние не можем да предположим дали са били само ученици, но до огромен брой хора.

- Свободен ли е достъпът до видеоуроците?

- Абсолютно свободен е достъпът. Първоначалният успех ни накара да продължим. Стартирахме със 7. клас, тъй като заради грипната ваканция децата пропускат важен материал за националното външно оценяване. След този голям интерес на инициативата ни „Учим онл@йн с учител”, където фокусът е върху учител, решихме да я развием и да направим уроци от 1. до 7. клас.

- Вие сте автор на тази идея. Показваме учителите, които участват.

- Това е работният процес, буквално от снощи (сряда, 18 март). Работим неуморно, до 21 – 22 ч. Искам да благодаря на колегите, с които правим всичко това, което вашите зрители могат да гледат по БНТ2 и БНТ4.

- Разкажете повече за учители. Това действащи преподаватели ли са?

- Да. Това са действащи учители по български език, по литература, начални учители... С някои от тях ние сме работили, тъй като имаме и други инициативи. Както казах, ние имаме собствено студио, в което отдавна снимаме, като например инициативата АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАТИВНИ УЧИТЕЛИ, където учители споделят опит със свои колеги. Някои от учителите, които сега снимаме, са участвали в тази Академия. Други учители са ни предложени от МОН. Ние се радваме, че МОН и БНТ харесаха тази идеята ни и заедно всички направихме така че абсолютно безвъзмездно от наша страна уроците да вървят по БНТ2 и БНТ4. Те са абсолютно достъпни. Достъпни са и на нашия сайт, където всяко дете може да гледа. Имаме информация, че дори от чужбина гледат тези уроци – на запис, разбира се, и те са много полезни, което само може да ни радва.

- Сега вие подготвяте уроци от 1. до 7. клас по най-различни предмети, които все още не сте обхванали, и работите по тях.

- Вие в телевизията най-добре знаете как се прави един такъв продукт. Трудно е, защото има голяма организация – темите, сценарий се пише, комуникация с учители... Трябва много бързо да намерим подходящи учители, които да запишат уроците. Да не говорим за процеси по монтаж, видеообработка, звукообработка. Въобще това е един дълъг и сложен процес. Ние успяхме за много кратко време и с почти денонощна работа да създадем над 30 урока. Те не са по всички теми и предмети, но са по най-важните. Сега например децата имат външно оценяване след 7. клас. И в момента, когато ние говорим, вървят записи в нашето студио и заснемаме още уроци, така че ще покрием максимално много важни теми.

- Сега всички дванадесетокласници сигурно си казват: „Дано да направят уроци и за нас по български език, за да можем да си изкараме матурата, без да се трудим много-много и да четем теми на хартия.”

- Наистина се оказа, че уроците са много харесвани и полезни и това абсолютно много ни стимулира и мотивира да работим. Големи благодарности на екипа, който работи и създава всичко това.

- Имате ли идея да обхванете и по-горните класове – от 8. до 12. клас?


- Работим при много извънредни обстоятелства, но имаме план да обхванем максимално много теми, които са важни за всички класове, за всички предмети, и да имаме такива уроци до края на годината по всички най-ключови и важни теми.

- Освен всичко това от вашия сайт може да бъдат изтеглени много безплатни ресурси за обучение.

- Да, така е. Както ви казах в началото на разговора, ние на 11 март решихме да стартираме с тези обучения и уроци. Още тогава дадохме свободен достъп и на практика първи отворихме нашите електронни учебници до всички ученици в България и до неделните училища в чужбина. Впоследствие други издателства също се включиха. Това е дори европейска практика, тъй като ние сме член на Асоциацията на европейските издатели. Наши колеги от други страни казват, че там се прави същото. Всъщност ние сме отворили безплатно не просто ресурси, а цели електронни учебници. Във всички видеа, които и вие, и ние излъчваме, там, където учителят прецени, се включва електронен учебник. Той има множество допълнителни ресурси – упражнения, видеофилми... Всичко това е отворено безплатно в момента за всички деца и те отвсякъде могат да го ползват.

- Споменахте в началото за Академията за иновативни учители. Какво представлява тя и как сега в тази криза може да подпомогне учителите в България?

- АКАДЕМИЯТА ЗА ИНОВАТИВНИ УЧИТЕЛИ е наш проект, който стартирахме доста отдавна и имаме доста заснет материал. Тя е по-различна като фокус. Там учители споделят своя опит със свои колеги учители. Думата е СПОДЕЛЯТ. Да споделят едни учители опита си – как преподават, какви технологии използват. Не е важно това да са електронни учебници, а как е организиран техният час и това да се споделя в учителската общност. Най-важните в цялата наша инициатива и във времето, в което се намираме сега, са учителите. И искам да използвам ефира да им благодаря. Да, ние работим неуморно, почти денонощно, но без учителите няма да направим всичко това. Не само учителите, които при нас се включват да снимаме, но въобще учителите, които работят по всевъзможни канали за дистанционно образование.

- Вече стана ясно и се видя и на практика, че това е един много иновативен и много добър начин, по който може да се промени образователната система. Смятате ли, че кризата ще даде точно този тласък да има промяна в процеса на дигитализация на българското образование?

- Не знам дали това е добре или е зле, че се случва по време на тази криза, но и ние виждаме тази промяна и много се радваме. Както ви казах, в уроците за 7. клас, с които започнахме, децата задаваха страшно много въпроси през фейсбук страницата ни. Уроците бяха на живо, учител им отговоряше. Реално се получава комуникация, близка до тази в училищната класна стая, и на практика това занапред ще бъде много полезно.

- Имате ли ресурси за детските градини, защото там образователният процес също е много специфичен?


- Разбира се. „Електронни познавателни книжки” се наричат за детските градини. В момента те също са отворени и са безплатни. Всеки родител може да ги изтегли, да ги полза онлайн, офлайн. Има песнички, детски стихчета, други образователни материали. Имаме за всички възрастови групи в детските градини.

Вижте линка към видеото ТУК.

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Автор: Надя Обретенова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: