Новини


26Окт2015

Просветното министерство предлага по-дълга учебна година

Учебната година ще бъде удължена с 3 седмици за първокласниците, а учениците от втори до осми клас ще учат 2 седмици повече, отколкото сега. Промяната ще влезе в сила през 2016/17 г. първо за децата в първи и в пети клас. Това съобщи зам. просветният министър Ваня Кастрева на обществено обсъждане на новите три стандарта за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците. Приемането на стандартите ще позволи догодина да се учи по нови програми и учебници в първи и в пети клас.

Първолаците ще учат 34 седмици вместо 31, както е сега. Краят на учебната година за тях вече няма да е 24 май, а 15 юни. От втори до четвърти клас увеличението е от 32 на 34 седмици. Тези ученици също ще завършват вече на 15 юни, а не на 31 май. От пети до осми клас учебната година ще бъде 36 седмици при 34 сега. Така ще се учи до 30 юни, вместо до 15-и. За учениците от девети до 11-и клас се запазва сегашната натовареност - 36 седмици. Няма да има промяна и за последния, 12-и клас - учебната година остава 31 седмици. За всички деца първият звънец ще бие на 15 септември, както досега.

"Българчетата имат най-кратките учебни занятия в ЕС, а продължителността на ваканциите влияе на мотивацията на децата и на устойчивостта на техните знания", обясни зам.-министър Кастрева. Тя напомни и печалното ни представяне на международните изследвания. Просветното министерство не очаква негативна реакция на идеята, напротив - надява се това да се припознае като изключителна ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: