Новини


27Окт2015

Чужд език се преподава и учи по-лесно с е-учебник

Децата обичат технологиите. За разлика от много възрастни те приемат с ентусиазъм нововъведенията, особено когато става дума за компютри, интернет, социални мрежи. Това обикновено предизвиква тревоги сред родители и учители, че учениците отделят повече време да сърфират в мрежата, отколкото за уроци. Светът обаче се развива и възрастните трябва да са в крак с времето. Технологиите не пречат, напротив – стимулират интереса на децата към нови знания.

Как става това? Много лесно – като вкараме учебника в компютъра.

Още преди шест години издателство „Просвета” първо в България създаде електронни учебници. Преди месец българският парламент въведе електронните учебници в новия Закон за предучилищното и училищното образование, което прави използването им занапред неизменно и задължително.

 Много хора вероятно се питат: „За какво му е на детето електронен учебник, като учи от печатен?” Електронният учебник е дигиталeн вариант на печатния, одобрен от Министерството на образованието и науката (МОН), но с добавени много мултимедийни материали - атрактивни 3D анимации, видеоклипове, аудиофайлове, фотогалерии и др.

Практиката показва, че е-учебниците са много полезни при изучаването на чужди езици в училище, защото анимацията и мултимедиите откриват допълнителни възможности за усвояване на нови думи и за тяхното правилно произношение.

„Просвета” предлага е-учебници от ново поколение по основните чужди езици, които се изучават у нас. По английски език има електронни учебници към системата HELLO! от 1. до 7. клас . Едно от най-големите им предимства е, че съдържат всички аудиозаписи, които досега се предлагаха в отделен диск. Добавени са и още много нови аудиофайлове, което помага на ученика да тренира слуховото въприемане на чуждия език – може би най-трудното умение. Аудиотекстовете се четат от носители на езика, което помага на детето да усвои правилното произношение и интонация.

Е-учебниците HELLO! за началния курс на обучение (1.–4. клас) са максимално визуализирани и това не е самоцелно – просто да изглеждат по-шарени. Децата в тази възрастова група имат предметно, а не абстрактно мислене. Тоест, възприемат света чрез картини и предмети. Затова усвояването на азбуката в е-учебника HELLO за 2. клас например е под формата на игрови упражнения. Всяка буква се изписва върху интерактивно табло печатно и ръкописно с малки и големи букви. По същия начин се усвояват и числата от 1 до 10. С един клик на мишката върху икона отстрани на урока детето може да чуе и произношението на буквата или числото. То може да подрежда азбуката, да съставя думи и да изпълнява други разнообразни задачи. Успешно игрово упражнение е разделянето на класа на отбори, в които участват по-добре и по-слабо подготвени ученици. Едната група казва буква или дума, а другата да я изпише на екрана на компютъра. По този начин изоставащите се стимулират да настигнат напредналите.

Изключително атрактивно е изучаването на частите на тялото и цветовете с интерактивната игра „Аватари”. С нея ученикът сам може да „сглоби” лице на човек, като едновременно упражнява английските думи за отделните части.

В HELLO! за 3. и 4. клас има по-сложи задачи с анимации и мултимедия, които са насочени към запаметяване на думи и кратки изречения. Всички диалози се представят стъпка по стъпка. Учениците първо слушат диалозите, после ги четат в синхрон със звукозаписа. Този подход е важен, защото едновременно се задейства зрителната и слуховата памет. След всяка подобна задача задължително има разработени упражнения от типа „Открий пропуснатите думи”.

Редакторите на е-учебниците на „Просвета” са разработили и много упражнения за запаметяване на думи. Например – на екрана се появяват три илюстрации и детето трябва да постави съответната думичка под всяка една от тях. После с един клик на мишката ученикът сам може да провери дали правилно е изпълнил заданието.

Интерактивните упражнения в е-учебниците за 5., 6. и 7. клас затвърждават, обобщават и систематизират учебния материал по граматика, лексика, произношение, правопис. Включените задачи са с различно ниво на сложност – попълват се пропуснати думи, свързват се изображения с думи и, тренира се граматика. Вниманието на учениците привличат 3D визуализациите. Сред най-интересните са упражненията с виртуална детска стая, анимираните 3D интерактивни визуализации за Шекспировия театър “Глоуб”, за Слънчевата система и др. Има добавени много кратки видеофилми, които разказват за символите на Лондон и обогатяват знанията на учениците за Англия и английската култура.

„Просвета” предлага нови е-учебници и по немски език. Във FUNKEL за 2. клас към всеки урок има интерактивни упражнения, които представят азбуката, буквосъчетания и начина им на произнасяне. Включени са също звукозаписи към уроците, видеоклипове, учебен часовник и сметало, които развиват творческото мислене. Електронното издание за 3. клас също е с висока степен на нагледност. Упражненията са от различен тип и са съобразени с възрастта на децата. Учителят може да уголемява страници и текстове, да маркира думи и да показва картини, които стимулират познавателния процес. FUNKEL за 4. клас включва повече задачи с анимация и видеоклипове, с които учениците овладяват нова лексика, упражняват граматиката, свързват и пишат, подреждат думи в изречения и съставят кратки текстове.

Учителят може...

С е-учебниците от ново поколение на „Просвета” учителят ще може скоро да изпраща изображения, илюстрации и задачи на устройствата на учениците си, да организира индивидуални или групови занимания, да проследява изпълнението им, да вижда отговорите и резултатите.

Големият плюс за преподавателите е, че чрез новата платформа те ще имат възможност и сами да създават свои електронни ресурси, да ги прикачват към учебника или да ги споделят с други потребители. Както и досега, всички учители, които работят по учебници на „Просвета“, получават електронните версии безплатно.

Как се купуват

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са над 90 с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес от мобилен телефон на номер 18420 и текст prosveta5. Покупката става много лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е само да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: