Новини


8Сеп2016

„Просвета” с 14 нови учебника за първолака

Просветното министерство предприе сериозна реформа в българското образование. От 15 септември 1-и и 5-и клас ще учат по нови програми, но със старите учебници. Единственият нов учебник тази година е по история и цивилизации за 5.клас. По останалите предмети в двата класа ще се учи според новите изисквания, но със сега действащите учебни заглавия.

Другите нови учебници ще влязат в употреба през учебната 2017/2018 година. А Министерството на образованието и науката (МОН) ще има задачата да избере най-добрите учебници и тетрадки, по които ще се преподава в училище в следващите години.

„Просвета“ внесе за одобрение 39 проекта за нови учебни комплекти и учебници за 1.и 5.клас, както и над 20 тетрадки към тях.

 Издателството предлага по два или три различни учебни комплекта по всеки предмет, защото децата са различни като способности и интереси, а всеки преподавател трябва да подбере онзи учебник, който оцени като най-подходящ за своите ученици. За да се различават, освен по авторските колективи, учебниците са обозначени с три лога: познатите „Просвета“ и „Просвета АзБуки“ и новото „Просвета Плюс“. Общото между всички тях е точното изграждане на всеки урок, лекото и изчерпателно изложение и разбира се – пълното съответствие с новата учебна програма.

Впечатляващи с внимателния подбор на автори, редактори и художници  са новите учебници за първокласниците. Общо 14 са внесените за одобрение проекти, като към всеки печатен вариант има и електронен.

Букварчето е най-важната книга в живота на детето. Издателска група „Просвета” създаде три варианта на този първи учебник на първолака. Към всеки буквар има и читанка, която въвежда ученика в омайния свят на литературата. В читанката детето за пръв път само ще прочете „Родна реч“, „Татковина“ и още много прекрасни стихотворения за родината, природата и др., написани от автори като Валери Петров, Ангел Каралийчев, Леда Милева, Цанко Лалев, Петя Кокудева.

 Електронните версии на букварчетата и читанките са особено интересни, защото говорят, свирят, пеят и сами показват как се изписват буквите.

Букварчето с логото на „Просвета” е написано от Румяна Танкова и Цанко Лалев и е чудесно нарисувано от Маглена Константинова.  Авторите са избрали да представят буквите от азбуката на своите малки читатели чрез приключенията на две деца и едно джудже. То иска да ходи на училище, но отлита в небето с връзка балони, а неговите другарчето решават да го догонят с вълшебна въртележка и попадат в приказен свят. Там буквите се редят върху балони. Страница след страница буквите стават повече, събират се в думи и с тях се разказват забавни истории. Първите, които първокласникът ще прочете сам.

Букварчето с логото на  „Просвета Плюс” е написано от Пенка Димитрова и колектив и е нарисувано в студиото на художниците Христо и Явор Жаблянови. Създадено с любов към детето, то помага на първолачето да направи първите си стъпки в четенето и писането и да открие света на звуковете и буквите – онези немирни вълшебници на българския език. Героите в този буквар са Мила и Мони, които въвличат читателите в своите щури истории, за да направят ученето още по-забавно.

 Любимото на учители и ученици букварче на Владимир Попов е с логото на „Просвета АзБуки“. Освен азбуката с тази книжка децата ще научат лесно сричките, да съставят изречения и др. Те ще прочетат за първи път сами “Върви, народе възродени...“, а куплет от това стихотворение може да чуят на аудиофайл и в електронния вариант на книжката. Тук е и първото разказче за метрото, намерило място в букварче.

Промените в програмата по математика за 1. клас още тази година наложиха добавянето на нови уроци, свързани с изучаването на числата 10, 20, 30, ... 100. Двете нови математики, които вече са в ръцете на експертите от МОН и чакат положителна оценка, са съобразени изцяло с всички промени. Те запазват своята основна роля да улеснява усвояването на математическите знания от първокласниците и да развива тяхната логика и съобразителност.

Единият проект е подготвен от Ангелина Манова и Юлиана Гарчева и е с логото на “Просвета”. Втората математика на Владимира Ангелова и Радка Топалска е със знака на „Просвета Плюс”.

Околен свят (досега се наричаше роден край) е предметът, който дава на децата познание за природата, живота, труда на хората... „Просвета” участва с три варианта за околен свят.

Автори  на учебника с логото на “Просвета” са Лиляна Найденова, Людмила Зафирова и Снежана Стоянова. С него децата ще научат за животните и растенията, за 4-те годишни времена, как да се движат безопасно по улиците... Уроците прекрасно се допълват с електронния вариант на учебника, в който темата за годишните времена е озвучена с изпълнение на едноименния цикъл на Антонио Вивалди.

Не по-малко интересен е и околен свят  на “Просвета Плюс”с автори  Емилия Василева и Силвия Цветанска. В електронния вариант на учебника има добавени видео- и аудиофайлове, 3D анимации за пролетни цветя, покълване и поникване на растения.

 В учебника на “Просвета АзБуки” (Димитрина Гетова и др.) също има широка информация за растенията и животните, упражнения, кръстословици и др. В е-учебника е включен аудиозапис на химна на България и на химна за Кирил и Методий „Върви, народе възродени...”.

Чудният и пъстър свят на цветовете и формите малките първокласници ще открият с  изобразителното изкуство. По този предмет най-голямото издателство за учебна литература има два прекрасни проекта, които ще  разкрият на малките ученици тайните на рисуването, игрите на светлината и сенките, богатството на цветовете... Единият учебник е с логото на „Просвета“(с автори Лучия Ангелова и др), а вторият - на „Просвета Плюс“ (Петер Цанев и др.)

Двата проекта за нови учебник по музика за 1.клас – на „Просвета“ с автори Пенка Минчева и др. и на „Просвета Плюс“ (Галунка Калоферова и др) изобилстват от  песнички, упражнения, игри. А в електронните варианти има достатъчно на брой аудиозаписи,  музикални изпълнения с високо качество на звука и др.

Предметът технологии и предприемачество ще въведе малките първолаци в света на техниката, ще ги научи да творят и да майсторят с ръцете си. И тук учителите ще могат да избират между два учебника, стига да получат  одобрение. Автори на книжката с логото на „Просвета“ е Г. Иванов и колектив), а на„Просвета Плюс“ - Л. Витанов и др.


 

Виж цялата новина тук: в. "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: