Новини


7Сеп2016

„ПРОСВЕТА“ намери решение на проблема нови програми-стари учебници

Издателска група „Просвета“ намери решение на голямото предизвикателство, пред което са изправени всички български учители и ученици в 1. и 5. клас.

А именно – през сега започващата учебна година е задължително да се преподава по новите учебни програми, но нови учебници няма. С изключение на „История и цивилизации“ за 5. клас се предвижда новите учебници да влязат в употреба едва през следващата, 2017/2018 учебна година. 

Така учители и ученици ще трябва да се справят със сега действащите учебници, в част от които има сериозни несъответствия с новите програми. Най–често липсват важни уроци.  Например в сегашната математиката за 1. клас липсват уроците по смятане по десетици от 20 до сто. Досега това се учеше във втори клас. В пети клас пък липсват над 15 урока по география – уроците за континентите Африка и Антарктида, които се изучаваха в шести клас.

„Просвета“ реши проблема, като подготви работни материали, покриващи най-големите празноти между старата и новата програма.  Те ще бъдат предоставени безплатно не само на всеки учител, но и на всеки български ученик – на всеки първолак и на всеки петокласник.      

Тези образователни материали са на базата на новите проекти на издателска група „Просвета“ – учебниците с логата на „Просвета“, „Просвета плюс“ и „Просвета АзБуки“.

Така учителите, от една страна, могат спокойно да запълнят липсващите празноти, а от друга – да изпитат на практика как работи всеки един от учебниците на издателството, да направят сравнение между тях и за следващата 2017/2018 г. да изберат онзи, който е най-подходящ за техните деца.

За първокласниците материалите са по математика, околен свят и технологии и предприемачество. По математика липсващите уроци по смятане от 20 до 100 са в две отделни тетрадки – така, както са в учебника на Гарчева и Манова и както са в другия учебник – на Владимира Ангелова. По „Околен свят“ в една тетрадка са поместени липсващи уроци, избрани и от трите проекта за учебници – на Найденова, на Гетова и на Емилия Василева. В тетрадката по технологии и предприемачество са включени уроци от двата проекта – на Георги Иванов и на Любен Витанов.

В пети клас има готови свитъци с липсващите уроци по география и икономика (от учебниците на Стела Дерменджиева и на Люсила Цанкова), по български език (и от трите проекта за нови учебници – на Весела Михайлова, на Ангелова и на Милена Васева), по литература (от двата учебника на Албена Хранова и на Весела Михайлова), по човекът и природата (от учебниците на Кабасанова, на Виктор Иванов и на Мая Гайдарова) и по математика (от трите учебника на Пенка Нинкова, на Снежка Матакиева и на Аргирова).

Всички тези работни материали ще бъдат на чиновете на децата за началото на новата учебна година.

„Вложихме много труд и средства за този жест, но го правим с радост – приемете го като израз на обич към нашите деца. И като знак за уважение към българските учители“, е коментарът на главния редактор на издателство „Просвета“ г-жа Кина Андреева.

           

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: