Новини


11Яну2022

Почина художникът илюстратор Киро Мавров

Художникът илюстратор и дългогодишен сътрудник на Издателска група „Просвета” Киро Мавров почина на 72-годишна възраст в края на миналата година.

Той бе ярка фигура в съвременното българско изкуство. Роден е на 1 май 1949 г. във Варна. През 1978 г. завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация” при проф. Петър Чуклев. През годините е илюстрирал повече от 60 книги, сред които: „Приказки от Братя Грим”, „Роня” на Астрид Линдгрен, „Автобиография” на Бранислав Нушич и др. Автор е на графичен дизайн и илюстрации на десетки учебници и познавателни книжки на „Просвета”.

Участвал е в групови и самостоятелни изложби в България и чужбина. Печелил е различни награди, включително от Международното биенале за хумор в Габрово и от Националната изложба за илюстрация в София. Носител е на първа награда от Международното биенале за илюстрации със спортна тематика в Анкона, Италия.

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската художествена галерия, галериите в Плевен, Габрово и др.

Член на Съюза на българските художници, секция „Карикатура”.

 

Издателска група „Просвета” поднася дълбоки съболезнования на близките.


Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: