Новини


13Яну2022

Властта обеща да намери тестове за учениците и с нови мерки да ги задържи в клас

Mинистерството на науката и образованието (МОН) няма притеснения за тестовете, необходими за осигуряване на присъствен образователен процес. Имаме уверение от Министерството на здравеопазването (МЗ), че ще има нови доставки до края на следващата седмица - това отговори пресцентърът на образователното министерство на въпроси на "Дневник".

Притеснението е за това как ще продължи образователният процес, след като за учениците има осигурени бързи антигенни тестове, които се правят веднъж седмично, до 17 януари, а вчера здравният министър Асена Сербезова прекрати текущата процедура по купуване на нови.

МЗ още вчера увери, че тестването на учениците няма да бъде прекратено и че процедурата за нови тестове ще бъде извършена в максимално кратки срокове.

"До края на настоящата седмица ще бъде публикувана нова покана за осигуряването на необходимите за образователната система щадящи тестове за ученици от 1 до 12 клас, тъй като приоритетът на правителството е гарантирането на присъствено обучение в училище", посочи Сербезова на заседание на Националния пандемичен комитет, чийто председател е тя.


От думите й се разбра, че сроковете на поканата ще бъдат съобразени с наличните до момента щадящи тестове, така че процесът по изследване за COVID-19 в училищата да не бъде прекъсван.

Все повече заразени ученици

"Дневник" чака отговор от МЗ за това колко деца в момента се лекуват от ковидна инфекции в болница, както и колко са педиатричните COVID легла в страната и дали има план за увеличаване на броя им. Вчера МОН публикува последната информация за резултатите от тестването, което се прави в училищата, според която близо 4 пъти се е увеличил броят на положителните тестове за COVID-19, направени в училищата в сравнение с изследването в първия ден след коледната ваканция.

Позитивните резултати са 641. Миналата седмица те бяха 178.
Най-много са заразените гимназисти - 251. Следват учениците от 5 до 7 клас с 210 положителни резултата. Скок има и в броя позитивни тестове на децата в начален етап на образование - от 43 миналия вторник те вече са 180.

Тази седмица учат присъствено почти 577 хил. ученици. Над 66 300 от тях не са изследвани за вируса в понеделник, тъй като са в общини със заболеваемост под 250 на 100 хил. души.

Повече от 57 200 ученици имат зелен сертификат.

Според официалната статистика на МЗкъм вчерашна дата са ваксинирани 8.8% от гимназистите, други 8.67% от учениците от 5 до 7 клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.

По-рано днес в ефира на Би Ти Ви и "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев потвърдиха, че сред учениците е скочил броят на заразените.

Кунчев обяви, че по новия план, подготвян от властта, за който премиерът Кирил Петков по-късно каза, че ще бъде оповестен утре, са определени 4 етапа, като няма да се гледа само заболеваемостта, а също и тежестта - какъв е процентът на заетите легла и то най-вече в интензивните сектори. "Стигнем ли 80% заетост на интензивните легла, но не тези, които съществуват в момента, а тези, които можем да разкрием, тъй като бройката е доста по-голяма, минаваме в четвърта фаза и там всички минават на онлайн обучение", посочи Кунчев.

По думите му не е толкова въпрос на цифри, на граница. "В някое училище ако достигнат, а те ще достигнат 20-25% отсъстващи ученици и учители и ние го знаем от предишни години заради ежегодния грип, се проваля учебният процес", каза Кунчев.

Присъствено завършване на първия срок

При това положение изглежда, че учениците ще завършат присъствено първия срок на учебната година (31 януари), особено след като министърът на образованието Николай Денков в края на миналата година нареди текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото важи за всички ученици с изключение на тези, които...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Видка Атанасова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: