Новини


3Юни2014

Наши герои възкръсват на японска памучна хартия

Колекцията на „Просвета” от забравени портрети на възрожденци и революционери се попълни с още два образа.
Читалището в кв. „Нова махала” в Габрово прибави към сбирката литография на Васил Априлов (1789-1847), създадена от Георги Данчов-Зографина и излязла от печатницата на Христо Г. Данов във Виена. Портретът е подарен на читалището от потомствения местен майстор на ножове и хлопки Донко Ковачев. А наследниците на Калин Калинов, учител от с. Гложене, Врачанско, предоставиха портрет на Христо Ботев от същата поредица. Той е в процес на реставриране в Националния исторически музей.
Събирането на тези разпиляни във времето портрети се превърна в нещо като следотърсачество в миналото за ученици, учители и родолюбци от различни кътчета на България. То им даде смисъл, какъвто достъпът до интернет от всеки телефон и таблет им отне. Даде им и надежда, че герои има не само далеч назад в историята, а може би в разколебаното съвремие.
Първи в колекцията на „Просвета” бяха портретите на Васил Левски и Хаджи Димитър – и двата от поредицата на печатница „Христо Г. Данов”. Оказа се, че никъде не са съхранени литографските камъни, от които портретите са били отпечатани преди 130 години. Не са запазени и много копия на изображенията, отпечатани навремето основно за читалища и училища. Литографските копия са били ограничен брой и затова всички те се приемат за оригинал. От къщата-музей на Христо Г. Данов в Пловдив разкриха, че в тази колекция са били включени портрети на още изтъкнати българи -  Иларион Макариополски, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Константин Миладинов и цветна литография на светите братя Кирил и Методий.
Образът на Васил Априлов бе повреден повече от останалите в сбирката. Хартията бе подложена на възстановка в най-старата лаборатория за реставрация на книги и документи у нас. Тя се намира в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София. Там бяха реставрирани и портретите на Васил Левски и Хаджи Димитър. Лабораторията е създадена през 1954 г. от Стела Алкалай. Тя изобретява и патентова първата маса за листоотливане и сега навсякъде по света работят с нея. В момента реставраторите в Националната библиотека работят с такава маса, произведена в Дания. Цената ѝ е около 60 000 евро.
Възстановяването на портрета на Априлов бе сложен процес. Хартията се оказа силно окислена от влиянието на слънцето и въздуха, по нея имаше и петна от влага. По тези следи шефката на лабораторията в библиотеката Мария Велева разкри, че портретът е бил закачен в стая и изложен на пряка слънчева светлина, а стъклото не е предпазвало хартията от пожълтяване. Според Велева връщането на блясъка на такъв портрет отнема поне двадесетина дни. Етапите на възстановка включват почистване, химическа реставрация, същинска реставрация с подложка от памучна хартия, подсилена с дублаж, и накрая ретуш на изображението.
В лабораторията на библиотеката реставрират хартия по три метода. Първият е изобретеният от Стела Алкалай – листоотливане. Вторият е ръчна реставрация и се прилага за карти и графики. Изображенията се залепват върху японска хартия, която се изработва ръчно от памук и е изключително скъпа – един лист струва между 2 и 5 евро. Третият вариант е ламиниране със специална машина.
Реставрирането на портрета на Априлов приключи и издателство „Просвета” ще върне оригиналната литография в читалището в габровския квартал „Нова махала”. Мария Велева препоръча портретът да се съхранява на тъмно и да бъде изваждан на показ само за големи празници. А копието, което ще бъде подарено от „Просвета”, може да заеме мястото на оригинала на стената. Издателството ще подари копия на портрета в рамка и на всички училища в България, които носят името на Васил Априлов. То продължава да издирва всички отпечатани от Христо Г. Данов портрети. Ако искате да се сдобиете с копие на реставрираните литографии, посетете щанда на „Просвета” на Пролетния базар на книгата от 3 до 8 юни на третия етаж в НДК или сайтовете www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: