Новини


4Май2017

Намалява се нормативът по някои предмети, но не и заплатите на учителите

Намаляване на нормите за преподавателска работа на педагогическите специалисти, преподаващи учебните предмети музика, хореография, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт, труд и техника и технологии и предприемачество от 720 часа на 700 часа.

Това е описано в наредбата, с която се утвърди Държавният образователен стандарт за нормиране и заплащане на труда на учителите, подписана от министъра на образованието Николай Денков днес. Документът е обнародван в брой №34 на Държавен вестник от 28 април 2017 г., съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието. Намалява се и нормативът за преподавателска заетост на заместник-директорите.

Намаляването на нормативите ще доведе до разкриване на повече работни места, отбелязват от просветното министерство. Ако в дадено училище няма кой да поеме повече от половината учебни часове по даден предмет, то трябва да назначи допълнителен учител по предмета. Намалението на нормите за преподавателска работа на педагогическите специалисти, преподаващи по изброените учебни предмети, няма да доведе до намаляване на получаваните от тях трудови възнаграждения, подчертават от министерството.

С наредбата са актуализирани размерите на минималните основни работни заплати за длъжностите, заемани от педагогическите специалисти, в сила от 1 януари 2017 г...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: