Новини


10Май2017

759 лв. може да е стартовата заплата за учител наесен

759 лв. стартова заплата за учител, 791 лв. за старши и 836 лв. за главен учител - с тези по-високи нива на минималните възнаграждения може да посрещнат новата учебна 2017/18 г. преподавателите у нас. През уикенда новият просветен министър Красимир Вълчев съобщи, че обещаното двойно увеличение на учителските заплати през следващите 4 г. ще стане на стъпки, като първата ще се случи още през тази година. Според плановете това може да стане в началото на септември, а скокът да е с около 15%.

Точните проценти и датата на очакваното увеличение тепърва ще се детайлизират, обясни министърът пред "Сега". За целта първо трябва да станат ясни параметрите на актуализираната 3-годишна бюджетна прогноза на правителството, в която се очаква процентът от БВП за образование да бъде повишен от сегашните 3.5%. Едва след това ще може да се каже с колко точно ще се повишат възнагражденията на преподавателите и дали определеният скок ще е само за минималните заплати в системата, или ще важи за всички педагози. При последното увеличение например стартовите заплати бяха увеличени с 10%, а останалите - с 8%.

Ако прогнозите от 15% увеличение се сбъднат, това означава, че минималната стартова заплата на учителите ще се увеличи от 660 на 759 лв. Сметките показват, че старши учителите и старши възпитателите би трябвало да получават не 688 лв., а 791 лв. Главните учители и възпитатели пък следва да се разписват минимум срещу 836 лв. начално възнаграждение при 726 лв. в момента. Минималните основни заплати на директорите би трябвало да скочат от 825 на 948 лв., а на зам.-директорите на детски градини и училища - от 700 на 885 лв. Към момента не е ясно дали и педагогическият персонал в учебните заведения ще бъде уважен с по-високи възнаграждения.

Според предварителните разчети на МОН увеличението на заплатите тази година - за 3-те или 4-те оставащи месеца на 2017 г., ще струва малко под 100 млн. лв. За сравнение тази година заетите в системата - персонал и педагози, получават общо 126 млн. лв. повече, включително и заради увеличението на минималната заплата на 460 лв. "Не става дума просто за поредно увеличение на учителските заплати, а за мярка за разрешаване на дългосрочния проблем в образованието - нуждата от обезпечаване на системата с добри преподаватели", коментира министър Красимир Вълчев. Още при встъпването си в длъжност той обеща допълнителни стимули за преподавателите в отдалечените и малки населени места, които обаче ще станат факт най-рано от 2018 г...


Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: