Новини


13Авг2020

Над 1000 подписа под петиция за онлайн учебна година

Родители продължават да настояват да има избор как да учат децата им – дистанционно или присъствено и прилагат медицински аргументи в полза на дистанционното обучение, предаде БНР.

Доц. д-р Силвена Ставрева е университетски преподавател и един от организаторите на петицията за онлайн учебна година. Петицията е подписана от повече от 1000 души, изпратена е и писмена позиция до различни институции. Съществува отпор в самите училища, от самите учители, за които преминаването в режим на дистанционно обучение се е оказало изключително трудно, смята Силвена Ставрева. „Което обаче не означава, че не беше ефективно.“, добави тя. 

Дистанционното обучение да бъде включено като възможност за избор при предстоящите промени в Закона за предучилищното и училищното образование, призовава доц. Ставрева. Според нея ще бъде трудна логистиката да се направи седмичното разписание, както за децата, така и за учителите. „Затова сме дали алтернативи за организацията на дистанционното обучение. Това ще бъде най-лесно с наличието на един лаптоп и на добра интернет връзка във всяка класна стая, така че детето, което е на дистанционно обучение, да може да се включи и да наблюдава урока, който учителят преподава.“, добави Ставрева. Според нея това е в унисон с препоръката през новата учебна година учителят да стои зад катедрата и да има минимален контакт с учениците. „Тоест той ще бъде видим и за другите деца.“

Ако няма как да стане това, могат да се организират паралелки за деца в дистанционна форма на обучение – на общинско, областно и национално равнище, предлагат още застъпниците на дистанционния режим.

Сред медицинските възражения на родителите срещу присъственото обучение в условията на Covid-19 са различни състояния и заболявания, които се явяват рискове – например астма и диабет.

„Има много хора, които искат присъствено...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: