Новини


14Окт2021

Над 10 000 ученици влизат в клас в музеи и галерии

Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната като музеи, галерии, театри и др. За целта Министерството на образованието и науката отпуска 486 000 лв. на 238 общински училища и още 75 000 лв. на 38 държавни. Средствата са от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” за 2021 г.  в частта й за културните институции като образователна среда.

С финансирането могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Училищата могат да организират посещения на театрални постановки или на концерти (или представянето им в училище), свързани с конкретно учебно съдържание, срещи с актьори и музикални дейци. Кандидатстването е само с един проект – за начален, за прогимназиален или за първи гимназиален етап до 10 клас. Максималният размер на средствата за един проект е до 2500 лв.

По националната програма се провежда и конкурс за най-добър урок в културните институции. Тази година той беше спечелен от преподавателката Васка Белчовска-Неделчева от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в Попово. Темата на нейния урок е културното наследство и бизнесът в града през първата половина на XX век - част от обучението по иновативния предмет „Зелена кариера и креативност“ от разширената професионална подготовка на деветокласниците.

На второ място в конкурса са Йорданка Сиракова и Боряна Ангелова от ОУ „Яне Сандански“ и Лора Христозова от Регионалния етнографски...

 

Виж цялата новина тук: МОН

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: