Новини


14Окт2021

В училищата ще могат да се прилагат 11 антигенни теста

6 от тях са за самотестуване от носен или гърлен секрет, 5 - от слюнка за професионална употреба и за самотестуване

 

11 антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Те са включени в списък, предоставен на министерството на образованието и науката от Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщават от МОН.

В него са изброени 6 теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и 5 теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.

От МОН са поискали тази информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, за да се улеснят както образователните институции при организиране на тестването на ученици, така и родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до Регионалните управления на образованието, което ще бъде изпратено днес, МОН ще предостави всички налични данни на директорите на училища.   

Както е записано в Насоките за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка през 2021/22 г., в училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции. Ако РЗИ-тата не разполагат с тях, при наличие на финансови средства училищата могат да ги закупят сами.

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: