Новини


19Яну2016

Наближава сезонът на изпитите – готов ли си?

С настъпването на новата календарна година и края на първия срок залягането над учебниците става наложително. Особено за тези, които през тази учебна година ще се явяват на външно оценяване. Това са четвъртокласниците, седмокласниците и дванадесетокласниците. Датите за изпитите са известни и са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката. Остава само да се подготвим за тях. Разбира се, учениците, които са започнали да се готвят от началото на учебната година, ще имат по-малко материал за усвояване или преговор. Но дори вашето дете да не е сред тях, не се отчайвайте – все още има време да се подготви. Трябва само да знаете кои помагала да му купите.

Четвъртокласниците

Най-малките ученици, които ще държат изпити през май, са четвъртокласниците. В края на 4. клас се проверява нивото по четири предмета - български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото. Целта е чрез еднакъв изпит обективно да се установи до каква степен децата са усвоили материала. Резултатите не се вписват в бележниците и не влияят на крайната оценка на учениците за годината. Те оценяват както децата, така и отделния клас и съответното училище. По тази причина изпитът е най-важен за преподавателите.

Но за самочувствието на детето е добре то да се представи отлично. За успешната подготовка на четвъртокласника издателствата „Просвета” и „АзБуки - Просвета” предлагат помагала, разработени по актуалния формат за външно оценяване от различни авторски колективи (Всички помагала на „Просвета“ за външоно оценяване след 4. и 7. клас и матури ще се предлагат с атрактивни отстъпки в периода от 29.01.16. до 29.02.16 г. в търговските обекти и при представителите на издателството). Всичките са одобрени от МОН и съдържат както тренировъчни тестове (по всяка тема през учебната година), така и изпитни тестове (върху целия материал), следващи стриктно формата на реалния изпит. Най-новото помагало по български език и литература (издателство „Просвета“) е „21 нови теста по български език и литература за външно оценяване в 4. клас. По новия формат“.

Кога са изпитите след 4. клас

Математика – 10 май 2016 г.

Български език и литература – 12 май 2016 г.

Човекът и природата – 13 май 2016 г.

Човекът и обществото – 16 май 2016 г.

 

Седмокласниците

Родителите на седмокласниците знаят колко е важно за децата им националното външно оценяване в края на учебната година, което е и изпит за кандидатстване в елитните гимназии. За да се преборят за място в добра гимназия, където ще получат солидна подготовка за университет, учениците трябва да се представят отлично на изпитите.

Външното оценяване след 7. клас се провежда по 5 предмета – български език и литература, математика, природни науки и екология, обществени науки, гражданско образование и религия, както и по чуждия език, който е изучавал ученикът в прогимназиалния етап. Според новия формат балът за прием на седмокласниците в гимназия се формира въз основа на положения втори модул на изпитите по български и математика. Изпитите по другите предмети имат само контролна функция и не се взимат предвид при кандидатстването в гимназия. За да се явят на т.нар. миниматури, учениците в 7. клас трябва да подадат заявление между 5 и 11 май. Списъците с разпределението им по училища ще са готови до 13 май, а резултати ще бъдат обявени до 3 юни. Между 16 и 21 юни ще се подават документи за прием в гимназиите, като първото класиране е на 27 юни.

От началото на тази учебна година МОН внесе малки промени в изпита по български език и литература. Помагалото „Нови тестове по български език и литература за външно оценяване и прием след 7. клас по формат 2016 г.”  на издателство „Просвета“ най-точно отразява промените. То е разработено така, че седмокласникът да се чувства като на изпита, докато се упражнява с него. Към него има и аудиодиск със записи на текстове за преразказ. „12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача“ (автор Н. Дамянова, изд. „Просвета“) е друго много полезно помагало. То също е предназначено за подготовка на учениците, както и за проверка на техните знания и практически умения за работа с тестове.

 

Кога са изпитите след 7. клас

Български език и литература – 18 май 2016 г.

Математика – 20 май 2016 г.

КОО „Обществени науки, гражданско образование и религия“ – 26 май 2016 г.

Чужди езици – 27 май 2016 г.

КОО „Природни науки и екология“ - 30 май 2016 г.

 

Абитуриентите

Матури се държат по два предмета: задължително по български език и литература и по втори предмет, избран от зрелостника. Ако желае, той може да се яви и на трета матура по избор. Изпитните тестове и задачи обхващат целия материал по предмета, изучаван през гимназиалния етап, а оценките се вписват в дипломата за средно образование. Те не заместват оценките от гимназията, но участват в цялостното формиране на оценката за завършено средно образование.

За втората задължителна матура и третата матура по желание абитуриентите имат право да избират от следните дисциплини: математика, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование и чужд език (английски, руски, немски, испански, френски или италиански). Често техният избор е продиктуван от решението им какво ще кандидатстват. Някои ВУЗ-ове приемат резултатите от матурите като входни оценки вместо кандидат-студентски изпит.

Матурата по български език и литература съдържа общо 41 задачи. Първите 40 са от затворен тип - с четири възможни отговора, от които само един е верен, и със свободен отговор - зрелостникът пише свободен текст. В последната задача той трябва да състави аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея.

Книжката “18 нови теста по български език и литература за матура” е най-новото помагало на “Просвета”, което може да ви подготви за задължителния изпит по този предмет. Изпитните варианти са съставени изцяло помодела на тестовете за държавни зре-лостни изпити по български език и литература от 2014 и 2015 г. Това позволява на зрелостниците да добият реална представа за формата на изпита. В девет от тестовете задачите по литература са свързани с творчеството на един отделен автор. Последните шест пък са обобщаващи, което дава възможност на зрелостниците да проверят каква готовност имат за матурата по български език и литература. “Матурата по литература в таблици за 11./12. клас” е друго помагало, което гарантира добро представяне на зрелостния изпит. Предимството му е, че излага информацията за всяко произведение в отделна таблица - жанр, теми,фигури и тропи, послания. Така тя е прегледна, ясно структурирана и лесна за запомняне и за преговор.

Матурата по математика съдържа 28 задачи от три типа: тестови задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен; тестови задачи със свободен отговор, на които се записва само отговорът; задачи, за които се прилагат отговор и решение.

Най-подготвен и уверен в знанията си ще се почувства зрелостникът, ако познава добре формàта на изпита и се упражнява по него. Издателство „Просвета разполага с нови помагала за матурите по всички предмети. В тях ще намерите тестове и задачи, които имитират истинския изпит.

Кога са матурите?

Сесия май-юни

Български език и литература – 18 май 2016 г.

Втори държавен зрелостен изпит – 20 май 2016 г.

Държавни зрелостни изпити по желание на ученика – в периода 26 май – 1 юни 2016 г.

Сесия август-септември

Български език и литература – 29 август 2016 г.

Втори държавен зрелостен изпит – 30 август 2016 г.

Държавни зрелостни изпити по желание на ученика – в периода 31 август – 02 септември 2016 г.

 

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: