Новини


20Яну2016

Издателите оспорват конкурса за нови учебници

Задачата на 15 септември т.г. първолаци и петокласници да прекрачат училищния праг с нови учебници става все по-невъзможна. Асоциация "Българска книга" смята да заведе дело срещу заповедта на просветния министър Тодор Танев за оценяване и одобряване на проектите на учебници за тези два класа. Това съобщиха за "Сега" от организацията на книгоиздателите. Ако то бъде спечелено и заповедта бъде отменена, почти сигурно е, че нови учебници за децата в срок няма да има.

От асоциацията коментираха единствено, че жалбата е в "предварителна част по съответната процедура" и по същество ще бъде внесена на 25 януари, след което ще бъдат дадени повече подробности. Новината потвърди и Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета". Той обясни, че оспорването на въпросната заповед се подкрепя от всички издателства, членуващи в организацията. Основният мотив е, че така написан, документът на МОН не поставя издателствата пред равни условия и не гарантира справедлива оценка на проектите. "Текстовете се обжалват първо от юридическа гледна точка - дали съответстват на закона. Главното ни притеснение обаче е, че заради възможността проектите да се внасят и оценяват и по-рано, преди срока за приключване на конкурса, едни издателства ще имат предимство пред други", коментира Кицевски.

Заради малкото време, оставащо до началото на новата учебна година, просветният министър реши да се застрахова и да одобрява проектите на издателствата в хода на подаването им в МОН, а не всички накуп на обявената крайна дата - 9 август т.г. Затова и в заповедта му пише, че проектите може да се ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: