Новини


21Сеп2021

МОН с приоритет учебната година да продължи максимално присъствено

Ще затварят училища, ако не се спазват мерките

 

Служебният кабинет в Министерството на образованието и науката представя отчет за свършеното през изминалия мандат и ще обяви приоритетите си за новия служебен мандат.

Проф. Денков обясни, че от МОН са изготвили детайлен списък на точки от отчета на дейността, който ще бъде качен на сайта на министерството. Министърът представи пред медии само 7 от тях.

„Там, където имаме рискови зони и рискови ученици, рискът за отпадане от системата след обучението в електронна среда се увеличава. Затова втората задача, която изпълнихме, беше да променим насоките за обучение в електронна среда и да осигурим максимално присъствено обучение с минимален риск за учители и ученици. Това изискваше интегриране на информационните системи на МЗ с нашите, за да можем да следим какво се случва”, обясни той.

Променен е и начинът на стартиране на механизма за приобщаване на децата, за да стартира с един месец по-рано.

В областта на висшето образование за първи път е приета Национална карта на висшето образование. Документът дава пълна информация за състоянието по региони и по професионални направление. Денков отчете като успех и готвените промени в Закона за висшето образование. Те не стигнаха до Народното събрание, но ще бъдат внесени. Министърът изрази увереност, че те ще бъдат разгледани и приети с приоритет.

Приоритетите на МОН през следващите три месеца ще бъдат основно три, каза на брифинг министърът на образованието проф. Николай Денков.

Първо - продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение и контрол на ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка. В момента има плавно нарастване на случаите, което не е тревожно, каза министърът. Но ако има рязко нарастване на случаите, трябва да реагираме максимално бързо, допълни той и уточни, че при проблеми основно ще се затварят паралелки и випуски.

Вторият приоритет е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми.

Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната три годишна бюджетна рамка.

МОН ще затваря училища, ако не се спазват...

 

Виж цялата новина тук: Труд

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: