Новини


21Сеп2021

Изводите от времето на тежки здравни кризи са събрани в три филма

Във време на пандемия и в деня, в който беше отчетено, че починалите от коронавиурус са над 20 хиляди, бяха представени 3 филма, посветени на поуките от здравните кризи у нас. Лентите са образователни и освен много въпроси дават и много отговори на неяснотите.

Трите образователни филма са на фондация MyCentury и ни връщат във времето на тежки здравни кризи, с които България се е справяла и от които може да извлекат полезни уроци и за сегашната Covid-пандемия.

Какво можем да научим от архивите за някои от най-тежките здравни кризи в най-новата българска история? Има ли в днешния ден, доминирани от коронавируса, поуки от овладяването на вируса ХИВ и борбата срещу туберкулозата през 50-те години? Каква е ролята на здравните медиатори за справянето със здравни кризи сред маргинализирани групи? Отговори на тези въпроси можете да откриете в трите шестминутни ленти. Автори на филмите са журналистите Велислав Радев и Джанет Бари, които искат да предизвикат обществено обсъждане на проблемите на здравната култура у нас, за да бъдат включени тези теми в учебните програми.

Според Велислав Радев това са филми с разкази от първо лице, а той ги определя по-скоро като журналистически, а не толкова като документални. Известни учени са участвали като консултанти: 

"Филмите са направени с финансовата подкрепа на правителствата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Тези филми защо са здравни - защото в един момент ние започнахме да търсим начин да свържем тази история с днешната криза и започнахме както се започва от източниците - разказ от първо лице, свидетели на най-важните моменти на XX век. Ние се връщаме назад и нашата работа изследване от националната филмотека и също така други източници. Студия време има един изключително ценен документ за първите случаи на влизане на ХИВ в България. Филмите бяха подготвени като част от този проект, при подготовката участваха и академични учени.

Два от филмите са посветени на здравни кампании от близкото минало. Първият ни връща в 50-те години и разказва за туберкулозата и по-специално как България се е справила с жълтата гостенка:

Д-р Тонка Върлева, която представлява България в Глобалния фонд за борба срещу СПИН заяви, че у нас преди 80 години е имало ясна държавна политика и системен подход за справяне с туберкулозата:

"Със закон е регламентирано безплатното лечение на туберкулоза на всички български граждани и повсеместното ваксиниране. Това означава, че те са достигнали до всички - до най-малкото село и махала в България. По-късно към 2000 година има национални програми, които са финансово обезпечени за борба с туберкулозата. Имаме и подкрепа от Глобалния фонд като на практика Глобалният фонд кофинансираше изпълнението на Националните програми, които са ясно разписани в план за действие, финансов план и план за мониторинг.

Вторият филм е посветен на кампания срещу ХИВ с акцент върху факта, че през 80-те години у нас са тествани за недостатъчно проучения тогава вирус два милиона души:

Третият филм е посветен на медиаторите, които работят на терен в ромските общности. Лентата ни пренася в квартал „Кошарник“ на град Монтана и е заснета през пролетта. 

Филмите ще се разпространяват в платформата за дигитално образование на издателство „Просвета“.

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: