Новини


3Дек2014

Министър Танев: Нов закон - нови програми - нови учебници

„Учебниците са пълни с тежки до нечовечност знания, но никой не учи децата ни как да бъдат граждани“, казва министърът на образованието и науката Тодор Танев в интервю за вестник „24 часа“.

- В една от книгите си проф. Танев сте написал - 90% от политологията казва как се взема власт, а само 10% как се използва. Визирате не "личната употреба", нали? Как да се обърне съотношението на обратно, знаете ли? 

- Политикът нрава си не сменя и от това няма нужда. Но може да стане много по - друг, модерен, от което има нужда първо той, а и всички ние. Това значи да преодолее себе си като човек, защото е държавник. Да захвърли компаса на личните си страхове, т.е. да се върже за мачтата като Одисей. И да изостави ежедневната рационалност на "Какво е път без цел?", като пробва обратната логика - "Какво е цел без път?" 
Тони Блеър не бе гений, но имаше три, повтарям - три мандата, а не само част от един, както у нас. Блеър се отказа да прави политика и се захвана с отделните политики - вместо партийни битки осъществи добро управление във всички сфери. Така не загуби поддръжка по време на мандата, а обратно, набра повече поддръжка, включително от своите опоненти.

Управлението е много  по-велико
от политиката
и е добре, когато тя се придържа към него, печелят всички, че и политиците. Така са направени всички "чудеса" - германско, японско, южнокорейско, финландско.

 

Виж цялата новина тук: 24 часа

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: