Новини


4Дек2014

200 изложители на панаира на книгата

Ако сте кореняк софиянец или живеете в София поне от няколко години, сигурно усещате наближаването на Коледните празници – столицата се насища с културни събития. Едно от тях е Софийският международен панаир на книгата. Тазгодишното му издание (42-ро) ще се проведе от 9 до 14 декември на традиционното място - Националния дворец на културата (НДК). То ще е отворено за посетители от 10:00 до 20:00 часа, а входът е свободен за всички.

София става домакин на книжен форум на международно равнище за първи път през 1968 година, което тогава я нарежда на пето място по ред в Европа след Лайпциг, Варшава, Франкфурт и Белград. Организаторът – „Асоциация българска книга“ (АБК), обяви, че тази година Международният панаир на книгата се отличава с рекорден брой от 200 изложители. 

Успоредно с панаира се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Идеята е той да се провежда ежегодно и да се превърне в най-представителния литературен форум в България, събиращ автори от всички страни. Международното участие в събитието има различен регионален акцент във всяко издание. Тази година във фокуса на вниманието ще е литературата от Скандинавия. Фестивалът започна на 25 ноември и ще продължи до 14 декември с богата програма. Тя включва представяне на 12 автори от 5 скандинавски страни (Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия); лекции и дискусии, организирани съвместно с Катедра по скандинавистика на СУ „Св. Климент Охридски“; филмова програма, осъществена в партньорство с фестивала „Северно сияние“; специален панел за криминална литература; изложба на корици и илюстрации; атрактивна детска програма; вечери с поезия и музика. Фестивалът ще бъде първото толкова мащабно и мултижанрово събитие, представящо културата на региона. 

Почетен гост на 42-рия Софийски международен панаир на книгата е Румъния. Тя ще се представи много силно с голям национален щанд и много малки щандове на румънски издатели. Румъния е изключително ценен партньор, тъй като влага много средства за популяризиране на своята култура.
Предвидената съпътстваща културна програма е с участие на повече от 40 писатели и поети и е различна от тази на литературния фестивал. В рамките на панаира отново ще бъдат връчени наградите „Златен лъв“ в две категории – за най-добър издателски проект (книга или поредица) и за издателски проект с най-голяма обществена значимост. 

Освен художествена литература на панаира софиянци и гостите на столицата ще намерят и учебна литература. Както винаги, сред най-големите изложители е издателство „Просвета” - лидер в производството на учебници и учебни помагала. Тази година то е разположено на два щанда – щанд № 109 (партер) ще бъде посветен на книжните издания на „Просвета“, а на щанд № 317 (етаж 3) можете да разгледате и всички електронни издания на „Просвета-Либри“.

Ако се чудите какво да подарите на детето или внучето за Коледа, на щандовете на „Просвета“ ще намерите чудесни предложения за най-малките. С поредиците „Четящите детективи“, „Весели картинни загадки“, „От точка до точка“, „Математически вълшебства“, „Играя и пиша“ и др. децата на възраст 4-7 години не само рисуват и оцветяват, но и се учат да пишат, да смятат, а и развиват въображението и фината си моторика. За прохождащите в английския език издателството предлага и “Lettergetter” – нова компютърна игра, с която те неусетно научават английската азбука и същевременно се забавляват.

Четвъртокласниците и седмокласниците могат да се възползват от големите отстъпки в рамките на панаира и да си напазаруват и без това необходимите им помагала за подготовка за външно оценяване, а при по-големите и за прием в гимназия. Току-що излязлото от печат издание „12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас“, единствено по рода си на пазара в момента, най-точно отговаря на формата на самия изпит. Последният влак за абитуриентите също спира на щанда на „Просвета“, където те могат да закупят помагала по всички предмети, за да се подготвят за предстоящите матури, при това на по-ниска цена.

На щанд № 317 издателството е подготвило приятна изненада и за децата от 1. до 5. клас, които могат да изпробват новия образователен продукт „Маймунски приказки“ – компютърна игра, която учи на математика.
По традиция всички заглавия ще се предлагат с атрактивни отстъпки, а всеки, направил покупка на стойност над 10 лв., ще получи като подарък ваучер с намаление от 15% за последваща покупка от книжарниците на “Просвета” в София, както и на щанда на издателството на книжната борса.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: