Новини


2Дек2014

Милена Дамянова: Новият Закон трябва да бъде приет до края на 2015 година

Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Фокус: Какво представлява Гражданското образование и как трябва то да се включи в образователната програма?
Милена Дамянова: Това е дебат, който се води от доста години, и в момента Гражданското образование и гражданските компетенции са интегрирани в учебното съдържание по всички учебни предмети. Но виждаме, че този начин на поднасяне на учебното съдържание и този начин на преподаване, на изучаване на Гражданското образование не дава резултатите, които бихме желали. Затова, според нас, е добре да се направи една следваща крачка и Гражданското образование да бъде отделено за изучаване като отделен предмет. Предвижда се това да се случва в 11 и 12 клас, но обмисляме и такава възможност, освен в часовете по ЗИП и СИП до 12 клас, да помислим да го отделим като задължителен предмет. Мисля, че гражданската компетентност е изключително важна, предвид участието на гражданите и на последните избори. В крайна сметка участието на изборите се определя и от гражданската активност. Ако искаме гражданско участие, ако искаме младите хора да се интересуват от това какво се случва около тях, в тяхната страна, ако искаме те да участват във вземането на решения, трябва да ги мотивираме. Мисля, че Гражданското образование е една добра възможност.
Фокус: Какви са темите, които биха се изучавали по този предмет? Говорим за чисто административни структури, да кажем работа на парламента и правителство, или нещо друго?
Милена Дамянова: Изучават се много неща. Аз не бих наблегнала само на изучаването на това каква е ролята на изпълнителната власт, каква е ролята на съдебната власт, каква ролята на законодателната власт. Това съществува като теми и в момента. По-важното е обаче как тези млади хора успяват да видят себе си като активни граждани, включват ли се те достатъчно активно в различни анкети, вземат ли отношение по различни теми, участват ли в дебати, интересуват ли се. Например в петък в Силистра имаше един форум диалог с младите хора и проведохме една добра дискусия с ученици, със студенти от града.

Виж цялата новина тук: Информационна агенция "Фокус“

Автор: Андреа ПУНЧЕВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: