Новини


15Май2020

Кризата засегнала книгоиздаването почти колкото туризма

Цената на книгата се формира от тиража, обясни директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски

ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности да бъдат с 9% данък. За това настоя премиерът Бойко Борисов преди дни.

Това е една стъпка към спасяването на книгоиздаването, макар и тя да е закъсняла. Години наред апелираме това да се случи и за съжаление трябваше да дойде тази криза, каза за "Денят ON AIR" директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски.  

"Браншън е засегнат почти колкото туризма, но при книгоиздаването възстановяването ще е с месеци или години. Нормалната реакция би трябвало да е поевтиняване на книгата. Цената на книгата се формира от тиража - колко души ще си купят книгата - сега обаче повечето потребители ще си купят хляб и мляко", допълни събеседникът.

По думите му, когато нещо е затворено 3 или 4 месеца, ситуацията е много сериозна, книжарниците плащат много сериозни наеми, наравно с другите магазини. Не се знае колко от тях ще оцелеят в тези условия.

"Ако продължават така нещата, някои издателства е твърде вероятно да фалират", посочи той.

"Българите предпочитат и българските бестселъри, всичко зависи от качеството на книгата. Всяко нещо, което е написано добре, намира път до читателя", категоричен е Кицевски. 

Той коментира още и електронното обучение, което...

 

Виж цялата новина тук: Bulgaria ON AIR

Автор: Юлия Христова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: