Новини


18Май2020

Одобриха новите учебници за 11. клас

И единадесетокласниците наесен ще имат нови учебници – те бяха окончателно одобрени както от МОН, така и от учителите. За първи път тази година учителите разгледаха и оцениха учебниците изцяло онлайн през специално създадена за това платформа.

Единодушно одобрени са всички нови учебници за задължителна подготовка на Издателска група „Просвета“ – и печатните, и електронните. Те са по предметите български език, литература, математика, гражданско образование, английски и френски език.

 „Нашите учебници са създадени от екипи с дългогодишен опит. В тях задължително участват учители. Съдържанието е интересно и достъпно за единадесетокласниците. Всеки печатен учебник има електронен вариант – в извънредното положение се видя колко важно е това. Е-учебниците са обогатени с видеа, аудиозаписи, интерактивни тестове и упражнения. Освен че са атрактивни, дигиталните учебници работят и в офлайн режим – дори без връзка с интернет. Винаги сме се старали да предлагаме на българските учители и ученици избор и възможност да работят с учебници, отговарящи на най-високите стандарти“ – коментират от издателството.

Учебникът по български език, с ръководител на авторския екип Весела Михайлова, поставя началото на подготовката на единадесетокласниците за Държавния зрелостен изпит в края на 12. клас. Изучаваният материал е представен кратко и ясно, в същото време – с научно коректно формулирани правила. Предимството му е, че съчетава функциите на учебник и учебна тетрадка, тъй като за повечето от включените задачи е предвидено място за решения. По литература има два учебника. Литературата на учителите Ангел Малинов, Весела Михайлова и Нели Дамянова (издателство „Просвета Плюс“) е създадена по нов модел, насочен изцяло към отличното представяне на учениците на матурата в края на средното образование. Другият учебник е на утвърдения автор проф. Албена Хранова („Просвета“). Уроците в него са с ясна структура и интересни рубрики.

В учебника по математика на колектив с ръководител проф. Кирил Банков са съчетани най-добрите методически практики с нови, атрактивни подходи. Осигурява отлични постижения на учениците чрез разнообразни задачи, конструктивни диалози, практическа и творческа дейност.

От следващата учебна година се въвежда и нов предмет – гражданско образование. Учебникът на „Просвета“ е написан на разбираем за единадесетокласниците език, а новите понятия са въведени с подробни пояснения. Задачите и упражненията са насочени към реални събития и казуси от съвременната действителност у нас и по света. Любопитни и атрактивни са кинозадачите, които са свързани с гледане, анализиране и обсъждане на филми, засягащи основни теми от учебната програма.

По английски език учебниците също са два и включват материала за 11. и 12. клас. Учебният комплект TEEN ZONE (CEF B1.1) отчита и преодолява основни типични трудности при усвояване на английския език от българските ученици, което отличава системата от широко ползваните в практиката чужди системи и е нейно много важно предимство. Учебникът Jetstream Upper-Intermediate (B2.1) с интензивно изучаване на английски език е продължението на системата FOR REAL, нива A1–B1.

Учебникът по френски език е последната част от изцяло преработената по новата учебна програма система за интензивно изучаване на френски език Rallye. Той е с напълно нов, съвременен графичен дизайн и адаптирано към възрастта на учениците учебно съдържание

Освен учебниците и техните електронни варианти от издателството са подготвили и книги за учителя с тематични разпределения.

Разгледайте новите учебници тук: https://www.prosveta.bg/oceniavane

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: