Новини


7Мар2016

Какво ще учат децата в детската градина

Ученето чрез игра става основата на предучилищното образование според новия стандарт, предложен за обсъждане от Министерството на образованието и науката (МОН) във вторник. Той разписва стратегическите цели на предучилищното образование за децата от 3-годишна възраст до постъпването им в училища. Насочен е и към учителите и директорите на детските градини.

Както предвижда законът, децата ще трябва задължително да постъпват в детска градина след като навършат 5-годишна възраст, а родителите, които не ги запишат, подлежат на глоба. След влизането в сила на стандарта, в детските градини ще могат да се записват и деца, навършили 2 години, ако в населеното място няма ясла или след навършването на 3 години, ако има. Децата ще могат да бъдат записвани в яслени групи от 10-месечна възраст.

Как ще се организира учебният процес?

Видовете организация на учебния процес, които детските градини ще могат да предлагат, вече не са само целодневна (10 часа, с условия за две закуски, обяд и сън) и полудневна (6 часа, с условия за едно хранене и почивка), а и почасова и самостоятелна. Почасовата организация предлага обучение и социализация на децата за най-малко 3 и най-много 5 часа на ден, като родителите всеки месец ще заявяват конкретните часове, които ще прекарват децата им в детската градина.

По-интересна е самостоятелната форма на обучение, която предлага на родителите възможността сами да обучават децата си извън детската градина, а учебното заведение да проследява прогресът на детето. Ако решат да обучават сами децата си, родителите ще  трябва да прилагат програма за развитието на детето, както и списък на избраните помагала, с които ще го обучават. Експертна комисия в регионалниото управление по образование ще разглежда тези програми и ще решава дали да допусне тази форма на обучение.

Какво и как ще се учи?

Направленията, по които ще се обучават децата, са български език и литература, математика, околен свят, изобразително изкуство, музика, конструкции и технологии и физическа култура. Обучението по тези направления ще се осъществява под формата на педагогически ситуации (учебни часове), които ще продължават между 20 и 30 минути според възрастта на децата в групата. В първа група децата ще имат ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Автор: Мартин Димитров

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: