Новини


8Мар2016

Електронните учебници - не лукс, а необходимост

Напоследък често чуваме да се говори за електронни учебници – учебниците на модерния, динамичния, дигиталния, свят. Дори и в нашата страна този термин вече официално фигурира в новия Закон за предучилищното и училищното образование. Но какво представляват електронните учебници? Как да се сдобием с тях? Защо са толкова важни и на какво учат децата ни? Отговори на тези въпроси ще получите от този материал, в който разглеждаме най-новото поколение електронни учебници по всички предмети от 1. до 7. клас на „Просвета“.

Електронните учебници са дигитални варианти на печатните, одобрени от МОН, но с добавени много мултимедийни образователни материали под формата на атрактивни 3D анимации, видеоклипове, аудиофайлове, фотогалерии и др. Те са занимателни, лесни и удобни за работа. С тях младото поколение се забавлява докато учи, защото е-учебниците говорят, свирят, пеят, разказват истории чрез галерии и видеоклипове, показват нагледно физични явления, правят химични експерименти и др.

Едно от най-атрактивните нововъведения в е-учебниците на „Просвета” са триизмерните (3D) анимации. С тяхна помощ децата имат възможност да пътуват в космоса, да научат за стари и съвременни музикални инструменти или машини, да видят като в 3D-кино как функционира човешкото тяло или да проникнат в атомите на химичните вещества. Могат да се разхождат из древни градове, да видят на живо ежедневието на изчезнали цивилизации, да влязат в Акропола и Колизеума, в човешкото ухо и в структурата на красиво цвете. Стотиците триизмерни модели са прекрасно анимирани, подходящо озвучени и са придружени от информационен текст или аудиоразказ. Потребителят може да върти обектите във всички посоки и да ги разглежда отвътре чрез напречни разрези. Надписите са на няколко езика, което разширява познанията на учениците в езиковите гимназии.

            В електронния буквар на „Просвета“ са добавени анимации, включително и учебно филмче как правилно да се изписват букви и текстове, аудиозаписи, упражнения, тестове под формата на игри. Ангажирани са слуховите и зрителните възприятия на учениците, за да се постигне по-пълноценно усвояване на знанията. В електронните читанки всички текстове, освен да се прочетат, могат и да се чуят в изпълнение на известни наши артисти. Включените интерактивни тестове проверяват по забавен начин разбирането на текста и помагат на учениците да открият примери за използваните художествени средства.

Е-учебниците на „Просвета“ по български език допълват печатните с разнообразни електронни ресурси: игри, занимателни упражнения и задачи, обучаващи и проверовъчни тестове, аудиодиктовки, схеми, модели, помощен дидактичен материал и др. Допълнителните ресурси дават възможност за многократно изпълнение на упражненията и задачите, като по този начин учениците затвърдяват и едновременно с това проверяват знанията си, развиват важни правописни, граматически и комуникативни умения.

            С е-учебник математиката става интересна и забавна за малките ученици, а работата на учителя се улеснява. Атрактивни илюстрации и анимации показват в достъпна и динамична форма ключови алгоритми, свързани с количествените представи за числата, техния състав, основни геометрични и алгебрични знания. Включени са и допълнителни задачи за упражнение.

            По човекът и обществото за 3. и за 4. клас децата лесно се научават да описват и проследяват събития и получават знания за живота и делото на бележити българи. Галериите от снимки и видеоклипове в учебниците „разхождат“ децата из Стара планина, Рила и Родопите. Те „плават” по река Дунав, разглеждат София днес и преди 100 години, Рилския манастир и Царевец, и др. Предлагат нови 3D анимации, галерии от снимки и видеоклипове за природните области на България и значими културно-исторически обекти като Мадарския конник и храм-паметника „Александър Невски”. Документални филми на Българската национална телевизия ги запознават с важни събития и личности, с български празници и обичаи.

            В е-учебниците по човекът и природата за 3. и 4. клас са включени над 100 ресурса. Например трудният урок за кръговрата на водата в природата е представен и в 3D анимация, с помощта на която децата могат по-лесно да разберат това явление и да намерят отговори на въпросите, които си задават. Представянето на новите знания се подпомага от включените изображения на растения, животни, природни обекти и явления, анимации, видеоклипове, триизмерни симулации и др. 

С е-учебника по история и цивилизация петокласниците поемат на виртуално пътешествие в миналото на родината. Исторически филми на БНТ ги запознават с битките във Върбишкия проход, Траянови врата и Одрин, с делото на владетели като хан Крум, княз Борис I, цар Петър, цар Калоян, цар Иван Асен II и др. Исторически обекти, като Перперикон, Царевец и много други „оживяват“ във видеоклипове, учебни презентации и галерии от снимки. С електронния учебник за 6. клас историята на Възраждането и българския ХХ век става по-близка и разбираема. Чрез 14 филма на БНТ пред учениците оживяват делото на Апостола на свободата и героите на Българския Великден, Шипченската епопея, Освобождението, Съединението и Независимостта. За учебника са подготвени звукозаписите на документи от бележити личности, като Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Васил Левски, Стефан Стамболов, цар Борис III, Никола Петков и много други. В 7. клас пред тях се разкриват Древен Египет, Хатуша в днешна Турция, Персеполис в Иран, двореца в Кносос на о. Крит, светилището в Делфи, Гърция, и други популярни археологически обекти.

Е-учебниците по география и икономика за 5. – 7. клас са допълнени с карти, графични изображения, снимки, филми, интерактивни упражнения и общо над 50 триизмерни визуализации, включително на световни паметници на културата като Статуята на свободата в Ню Йорк и Айфеловата кула в Париж. В триизмерния свят на учебника децата могат и да се „разходят“ из Мачу Пикчу, да разгледат египетските пирамиди в Гиза и потъналия през 1912 година „Титаник“, да проследят атмосферната циркулация и преместването на континенталните плочи.

            По физика и астрономия са разработени допълнителни тестове за затвърждаване и разширяване на новите знания по всяка тема. Предложени са голям брой интерактивни задачи и богат илюстративен материал. Най-същественото обаче е, че на учителя са на разположение над 20 видеоклипа на опити, които невинаги е невъзможно да бъдат изпълнени в училище поради липсата на материална база. Тези опити помагат на учениците на „пипнат” конкретното явление или закон, което е директен път към осмислянето и запомнянето му.

            В е-учебника по химия и опазване на околната среда са предложени много допълнителни презентации за съставяне на химични формули, за определяне на валентността на елемент по дадена формула, за изравняване на химични уравнения. Учителите разполагат и с много видеоклипове на опити, трудно осъществими в училище, които онагледяват още по-добре свойствата на изучаваните вещества и процеси. Новото поколение ресурси показват атомите и молекулите на изучаваните вещества и връзките между тях в триизмерен вид. Така, с помощта на анимацията, детето може да проследи как си взаимодействат две вещества в реално време.

            По биология и здравно образование са използвани възможностите, които едноклетъчните организми, растенията, гъбите и безгръбначните животни дават, за да се покаже това, което в клас не може да се онагледи. Включени са видеоклипове и презентации, дикторски текст, видове организми, които са споменати в текста, но не са илюстрирани. Предвидени са анимирани задачи, с които може да се проверява разбирането на информацията. Разработени са ресурси с практическа насоченост и задачи, които подпомагат подготовката за външното оценяване след 7. клас.

 

Как се купуват?

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са 100 на брой с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес, с кредитна карта или по банков път. Покупката става лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е да се регистрирате и да изпълните посочените стъпки. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: