Новини


2Мар2016

Задължителната забавачка ще може да се кара и вкъщи

5-годишните деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, ще могат от тази есен да се подготвят за училище и от вкъщи или да ходят на забавачка само за няколко часа. Това става възможно с въвеждането на две нови форми на организация в детските градини - самостоятелна и почасова. Те са предвидени в училищния закон, а сега се регламентират в държавния образователен стандарт за предучилищното образование, представен вчера от просветното министерство.

Според проекта родителите ще могат да изберат да водят децата си на градина почасово - между 3 и 5 часа дневно. Графикът за това ще се определя с правилника на всяко детско заведение. Родителите ще заявяват всеки месец начален и краен час за детето си, като се съобразяват с посочен от учителите график. Тези деца ще учат заедно с другите, но ще има ограничение колко да бъдат - до две над пределно допустимия брой деца за една група.

За обучение в самостоятелна форма ще има ред изисквания. Родителите ще гарантират с декларация, че ще осигурят среда за учене чрез игра, съобразена с възрастта и опазваща физическото и психическото здраве на детето. "Родителят трябва да покаже, че знае какво иска да прави, т.е. ще е нужен план за развитието на малчугана, гарантиращ постигането на заложените в закона цели", коментира експертът от МОН Ваня Трайкова. Във въпросната програма трябва да се посочат избраните методи и подходи за обучение, примерно разпределение на темите за постигане на нужните компетентности, както и списък на избраните познавателни книжки. Разрешението за самостоятелната форма ще се взема от експертна комисия към регионалните управления по образованието, която може да провежда събеседване с детето. В нея задължително трябва да участва човек от съответната община и от Агенцията за социално подпомагане.

В края на годината пък учителите ще преценяват дали децата са постигнали заложените цели в стандарта. Ако се установи, че нямат нужните компетентности, следващата година се преминава към целодневна форма. Не е ясно какво става, ако детето е било в самостоятелна форма в последната предучилищна година и не е било подготвено добре за училище - дали училището може да откаже приема, или не. По данни на МОН в момента в задължителна предучилищна подготовка са обхванати около 85% от ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: