Новини


27Окт2014

Как Германия направи висшето си образование безплатно

Ако Германия може, защо ние да не можем? Това е въпрос, задаван от много студенти по света, обучаващи се в държави, където трябва да плащат университетски такси. От този семестър висшето образование навсякъде в Германия е безплатно за местни и международни студенти, след като Долна Саксония стана последната провинция, която забрани университетските такси.

Важно е да вземем предвид две неща, когато става въпрос за финансирането на немското висше образование и за това как страната го е постигнала. Първо, Германия е федерална държава с 16 автономни провинции, всяка от които носи отговорност за образованието, висшето образование и културата в провинцията. Второ, немската система от висши учебни заведения - която се състои от 379 институции с около 2.4 млн. студенти - е обществено финансирана. Има и малки частни институции, но в тях учат по-малко от 5% от всички студенти.

До началото на 70-те години студентите в Западна Германия са дължали

такси от 120 до 150 марки на семестър

Имало е социални изключения, но в общия случай всеки студент е плащал. След като са взели властта в края на 60-те години, социалдемократите в Западна Германия започват да разпространяват масово висшето образование чрез все по-засилен прием, създаване на равни възможности и увеличаване на броя на университетите. През 1971 г. е създадена система за държавна финансова помощ за студенти и таксите биват спрени. Помощта идва първо като грант, а по-късно отчасти като заем, отчасти като грант.

По време на възхода на висшето образование ексклузивното финансиране става прекалено голяма тежест за провинциите. Предлагат се нови закони, които да ...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: