Новини


28Окт2014

Добро образование на ниска цена? Гаранция - Франция!

Рано или късно, всеки родител стига до въпроса: Какъв език да учи детето ми? За английския е ясно - той вече е придобил статут на задължителен, предлага се в детски градини, в началните училища и в гимназиите. Но с напредване на детето нагоре по образователната стълбица трябва да се мисли и за университет, за висше образование, което да осигури добра работа. Тогава родителите, които искат детето им да продължи да учи в чужбина, трябва да преценят кой език ще им осигури по-добри възможности. При този избор от голямо значение е цената.

Къде висшето образование е на високо равнище и цената му е по силите на средностатистическия българин? Как къде - разбира се, че в добрата стара Франция. През февруари миналата година френски държавни университети участваха за първи в път в изложението „Световно образование” в София и представиха едни от най-евтините програми за български кандидат-студенти. Техните цени за бакалавърска степен бяха между 177 и 181 евро годишно, а за магистрите – 245 и 250 евро. Няма ограничения за студентите да работят, докато учат, а държавна специализирана служба предлага и помощи за всички след първи курс. Различни рейтингови изследвания от много години класират по 2-3 френски висши училища сред най-добрите 10 в Европа.

По данни на Френския културен институт в София миналата година във Франция са се обучавали над 2000 български студенти. Но има една „малка” подробност - френските университети рядко предлагат програми на английски език, почти всички са на френски и от кандидатите се изисква да го владеят добре. Тогава идва въпросът: Кой учебник е най-подходящ за българските гимназисти.

Добър избор е системата Rallye на издателство „Просвета”, чиито автори и редактори работят в постоянно сътрудничество с учители от най-добрите френски езикови гимназии у нас. Тя използва съвременни ефективни подходи и стратегии в обучението по чужд език. С нея учениците усвояват бързо, задълбочено и с удоволствие съдържанието, предвидено в учебната програма - със скорост, която отговаря на името ѝ. Но най-важният резултат е, че младежите започват да общуват свободно на френски език още от самото начало на изучаването му.

Според Мая Чалъкова, дългогодишен преподавател в столичната 9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, системата Rallye помага чуждият език да се превърне от цел в средство за общуване и познание. С нея учениците се чувстват уверени, че са придобили трайни знания. Комуникативният подход, интерактивните дейности и богатството на лексикални рубрики им позволяват лесно да възприемат и осмислят различни видове текстове. Системата подготвя гимназистите да изучават и други предмети на френски език.

Според проучвания на редакторите от „Просвета” те много харесват рубриката „Панорамна обиколка на Франция”. Тя ги стимулира да търсят допълнителна информация за градове, места, забележителности, институции. Учебното съдържание в Rallye е поднесено по начин, който мотивира учениците да излязат от рамката на учебника и ги подтиква към по-широка изява. Всеки получава самостоятелна писта в рали-състезанието, чиято крайна цел е свободното владеене на езика с много познания за историята, географията, културата, кухнята и бита на Франция. Всичко това се възприема по много естествен и непринуден начин и чрез рубриката „През прозореца на колата”.

Rallye е единствената система, която отговаря изцяло на учебната програма и държавните образователни изисквания на Министерството на образованието и науката. Тя е и единствената с изцяло разработени електронни учебници с много анимации, филми, музика и други. Е-учебниците са много полезни при изучаването на чужди езици, защото с тях учениците могат да повтарят у дома упражнения за произношение, граматика и лексика толкова пъти, колкото им е необходимо, за да усвоят знанията и да се чувстват уверени.

Системата Rallye е обезпечена и с помагала за затвърждаване и преговор, за развиване на устно и писмено изразяване и за проверка на знанията. Това са тестове за текущ контрол, тестове за външно оценяване в 8. клас с компактдиск с упражнения за слушане с разбиране, както и 250 упражнения за равнища А1-А2-В1 (предстои да се добавят 250 упражнения за В1-В2). Всеки учебник има френско-български речник в края.

Към всички тези френски прелести издателство „Просвета” предлага за учителите безплатен пълен комплект учебници и помагала, безплатно обучение за работа със системата и с електронните ѝ версии и много атрактивни отстъпки, ако поръчат Rallye за своите ученици.

Със системата Rallye всяко дете ще стигне бързо и безпрепятствено до финала - елитен френски университет. Неслучайно водещи езикови гимназии у нас избраха тази система за своите ученици и през настоящата учебна година.

 

 

Парижки потайности

Франция е на трето място в света по прием на чуждестранни студенти (12% от всички) след САЩ и Великобритания. Кандидатстването в държавните университети става с диплома за завършено средно образование през централизираната система Admission Post-Bac. Трябва и доказателство за добро владеене на френски език - успешно преминат тест TCF DAP или DALF.

Висшите учебни заведения са три вида:

Държавните университети и висши училища предлагат академични, технически и професионални образователни програми по всички дисциплини;

Специализираните висши училища и институти (държавни и частни) са тясно специализирани в инженерни науки, архитектура, журналистика, медицина, туризъм, спорт, мода и др.

Les Grandes Écoles са най-престижни. Те имат много високи критерии при подбора на своите студенти и са тясно специализирани в обучението на ръководни кадри. Програмите им са отлично пригодени към нуждите на индустрията и възпитаниците им си намират много бързо работа, при това - високо платена. Академичните им програми са насочени към промишлеността, търговията и услугите, но подготвят и специалисти по изкуства, литература и хуманитарни науки. Всички програми включват стажове.

Класацията на Business Insider за 25-те най-добри университета в Европа за 2014 г. поставя три френски висши училища сред първите 10. Това са Ecole normale superieur - Paris (на пето място), Ecole Polytechnique (шесто място) и University of Paris-Sud (на девето място). На 11-а позиция е университетът „Пиер и Мария Кюри”.

ЕЛЕКТКРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС - НА WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: