Новини


22Яну2016

Петокласниците може да учат без учебници

Очертаващото се забавяне на новите учебници роди поредна революционна идея - петокласниците да учат история без учебници. Просветният министър Тодор Танев е възложил на подчинените си да проучат възможността за тази "особена" по думите му форма на обучение. "До края на първия учебен срок на учебната 2016/2017 г., мисля, че е възможно учителите да преподават история в пети клас без учебници, но спазвайки новата учебна програма", смята министърът.

От екипа му разясниха пред "Сега", че министърът е наредил на шефовете на дирекции, имащи отношение към въпроса, до 15 февруари да направят сравнителен анализ на старите и новите програми. От тях той очаквал предложения "за възможно преструктуриране на учебния материал", в случай че учебниците не са готови в началото на новата учебна година.

Според новия училищен закон първокласниците и петокласниците трябва да започнат учебната 2016/17 г. с нови учебни планове и програми и съответно с нови учебници. Макар и със закъснение просветното министерство вече подписа новите планове и програми. Времето до 15 септември т.г. обаче е твърде недостатъчно, за да се извърви цялата процедура по одобряване и издаване на учебниците. Допълнително масло в огъня наляха и издателите, които обявиха, че до дни ще подадат жалба срещу заповедта на министъра за обявяване на процедура по одобряването на проекти на учебници. Въпросният документ цели да пришпори оценяването на проектите, като дава възможност предложенията да се оценяват поетапно в хода на подаването им В МОН, а не всички накуп на крайната дата - 9 август. Според издателите обаче това ще ги постави в неравни условия и ще опорочи процеса. Ако съдът уважи жалбата им, почти сигурно е, че нови учебници в срок няма да има.

В търсене на изход от заплетената ситуация министър Танев излезе преди дни с друго странно предложение - петокласниците да учат от учебниците по история за седми клас, като учителите да бъдат инструктирани кои уроци да преподават. Причината е, че ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: