Новини


8Сеп2015

Инспекторите на МОН хванали едва 505 фиктивни ученици

Най-много "мъртви души" са открити в гимназия в Перник

 

Инспекторите на просветното министерство са хванали през цялата отминала учебна година малко над 500 фиктивни ученици, които не посещават училище, но се водят записани на хартия и за тях се превеждат пари. Това показват резултатите от нарочните проверки на ведомството за учебната 2014/2015 г., обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. По думите й най-много мъртви души има в неприсъствена форма на обучение.

Миналата седмица просветният министър Тодор Танев обяви, че от хванати фиктивни ученици има 20 млн. лв. резерв в МОН. Простата сметка от 500 фиктивни ученици, които биха получили по около 1400 лв. от държавата, обаче показва, че "спестените" пари биха били само 700 000 лв. Източници на "Сега" потвърдиха, че подобен резерв във ведомството няма.

От 15 септември м.г. до момента са извършени проверки в 235 училища за установяване на фиктивно записани ученици, показва по-детайлна справка, предоставена на "Сега". В резултат на тях е установено фиктивно записване на 505 ученици в 16 училища. От тях половината, или 251 души, са били в дневна форма на обучение в 13 училища. 128 ученици са били в самостоятелна форма в 3 училища, 102 ученици - във вечерна форма в 1 училище, и 24 ученици - в задочна форма в 1 училище.

Най-много несъществуващи ученици са засечени в професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" в Перник - 102-ма във вечерна форма и 24-ма в задочна форма. 105 пък са дублираните ученици в групите на Общински детски комплекс - гр. Пловдив. И двата случая са предадени на органите на прокуратурата. За други случаи е потърсена дисциплинарна отговорност и са наложени наказания на 8 директори на училища. В редица други училища в по-малки населени места е установено фиктивно записване на 1 до 2 ученици.

Сигналите за фиктивни ученици са все още рядкост и за 2014/2015 г. са подадени едва 5 - от Пазарджик, Ихтиман и София, съобщи още Кастрева. След проверките в МОН са постъпили предложения за административни наказания на директорите, но не стана ясно дали такива са наложени. Не е ясно и дали деянието ще се криминализира, както настоява проф. Танев. По думите на Кастрева и сега в НК има два текста, които позволяват да се вземат по-сериозни мерки - единият е свързан с носенето на наказателна отговорност заради документи с невярно съдържание, другият - със злоупотребата с публични средства. По думите й предстои среща между МВР, правосъдното и неговото ведомство, на която, "ако е необходимо, ще се развива тази тема".

МЕРКИ

От 15 септември започват внезапни проверки за "мъртви души" из цялата страна. Открит е и линк на страницата на министерството, където могат да бъдат подавани сигнали за деца, които не посещават училище, но въпреки това се водят учещи в ...

 

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: