Новини


8Сеп2015

Ново помагало за променения тест по български след 7. клас

Леден душ поля много родители, учители и ученици в края на миналата учебна година, когато излязоха резултатите от изпитите по български език и математика след 7-и клас. Оценките показаха драстичен срив на знанията по двата важни предмета, а като цяло представянето на седмокласниците на националното външно оценяване (НВО) бе определено като най-слабото в последните пет години.
Родители възроптаха, че учебната програма е лоша, сбъркана и необмислена. От Министерството на образованието и науката (МОН) коментираха, че данните наистина са тревожни, а мерки трябва да се вземат от всички партньори на образователната система. Експертите от ведомството направиха промени в теста за външно оценяване по български език и литература, чието правилно решаване изисква по-добри езикови умения, а не просто „папагалско” възпроизвеждане на текстове.
Най-голямото издателство за учебна литература - „Просвета”, реагира мълниеносно и първо подготви учебно помагало, изцяло съобразено с промените в изпитния тест за 2016 г. Сборникът се нарича „Нови тестове по български език и литература за външно оценяване и прием след 7. клас” и ще излезе на пазара на 15 септември т.г. Негови автори са Борислав Борисов и Росица Калайджиева.
Изпитът преминава в два модула. Първият е тест с 25 задачи, а вторият – преразказ с дидактическа задача. По първия модул помагалото на “Просвета” предлага 10 теста с новия тип задачи, които ще помогнат на учениците да усвоят и затвърдят знанията си за важни правописни и правоговорни правила и като цяло ще повишат граматическата им компетентност. Помагалото има и ключ с верните отговори на тестовете, както и точки, с които ученикът сам може да оцени резултатите си.
По втория модул на изпита седмокласниците слушат аудиозапис на текст за преразказ. След това получават текста и на хартия, като имат на разположение 15 минути за четене. После трябва да напишат преразказ по чутото и прочетеното.
Тук е другото голямо предимство на изданието на „Просвета” - към него има диск с 10 текста за преразказ. Произведенията са записани със скорост на четене, която позволява на ученика да въприеме нормално сдържанието. С диска седмокласниците могат да тренират способностите си за разбиране, разсъждение и извличане на информация от текстовете в условия като тези на изпита.
На същата цел е подчинен и дизайнът на помагалото - максимално опростен, без излишни илюстрации. Авторите нарочно са избрали такава визия, за да се доближава максимално до теста, който ще е на самия изпит.
Най-важното е, че редовните упражнения с тестовете от сборника дават възможност на всички седмокласници да подобрят знанията си по граматика и лексика, при съвместяването на глаголните времена, определянето на вида на изреченията, пунктуацията, по-доброто разбиране на текстове и др. Резултатите от миналогодишните тестове показаха, че точно тук са най-големите пропуски в обучението на випуска.
„12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас“ (автор Н. Дамянова) е друго много полезно помагало. То също е предназначено за подготовка и самоподготовка на учениците, както и за проверка на техните знания и практически умения. Съдържа не само прецизно подготвени изпитни тестове, но и нещо повече - обяснява технологията за тяхното решаване. Въпросите проверяват знанията за вида и функциите на текста, четивната грамотност, логическото мислене, вида на сложното изречение и т.н. Все неща, които развиват езиковите знания. В помагалото са включени и 12 примерни литературни текста за трансформиращ преразказ от втория модул за кандидатстване в гимназия. Те пък са подредени според последователността на изучаваните автори и произведения в учебната програма по литература в седми клас. По този начин тестовете може да се използват последователно през цялата учебна година.
Авторката на помагалото преподава български език и литература от 22 години в ОУ „Райна Княгиня” в Пловдив, през 2013-а бе обявена за учител на годината и е съставяла изпитни тестове на МОН за външно оценяване след 7. клас.
Изпитът по математика също е подсигурен
Математиката е „страшилището” за повечето ученици. Традиционно това е най-недолюбваният предмет в учебната програма, но пък е сред най-важните. За съжаление на миналогодишното външно оценяване голям процент от седмокласниците показаха лоши резултати както по български език, така и по математика. Оценките от този изпит също важат за влизане в елитните гимназии. Затова амбицираните да кандидатстват след 7. клас ученици, а и не само те, няма как да прескочат алгебрата и геометрията, а трябва да намерят начин да се справят успешно с трудните формули, логически задачи и пр.
„Просвета” предлага учебни помагала, които със сигурност ще им помогнат за изпита по трудния предмет. „Сборник задачи по математика за 7.клас” е част от новата поредица на издателството „За всеки ученик по всяка тема” и е одобрен от министъра на образованието. За него оценител от МОН пише: „Изключително добре направен сборник. Теоретичната част е дозирана прецизно, за да е полезна, без да преповтаря учебника”. Помагалото предлага 1820 задачи, подредени тематично и съобразени с формата на теста за външното оценяване и приемния изпит. Структуриран е така, че позволява да се работи по темите едновременно с изучаването им в училище.
Всяка тема съдържа задачи от три групи, като всяка една от тях е с различна сложност. Задачите от група А са достъпни за всички ученици и служат за усвояване и затвърждаване на основни знания. Упражненията от група Б са по-сложни и целта е постигане на много добро, дори отлично владеене на учебния материал. Тук са включени и задачи по формата PISA. Подходящи са и за работа в часовете по задължителноизбираема подготовка. Задачите от група В са за ученици с повишен интерес към математиката, подходящи са също за подготовка за състезания и олимпиади.
Всеки тематичен цикъл завършва с два варианта на тест за проверка на знанията, които може да се използват успешно както за самоконтрол и самооценка на постиженията на учениците, така и за подпомагане на методическата работа на учителите.
„Нови тестове по математика за външно оценяване и приемни изпити след 7. клас по новия формат“ е друго полезно помагало. То съдържа 12 примерни теста, разработени за външно оценяване и приемни изпити. Включени са и отговорите на всички тестове и решения на част от задачите в тях. Всеки тест е придружен с лист за отговори, което поставя учениците в ситуация, максимално близка до изпита.
Отделно, в каре:
Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските му обекти – виж www.prosveta.bg. Онлайн може да поръчате на www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана ПЕТКОВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: