Новини


27Юни2022

И учениците страдат от "бърнаут"

Какво е "бърнаут" при учениците? По темата за емоционалното претоварване говориха един от агентите на Радио София Деян Янков от НЧ "Тротоара 2020", който е направил видео, в което се разглежда проблема, както и Нели Цветкова – училищен психолог и фамилен терапевт. Също така в дискусията взеха участие и ученици от спортно училище "Дръстър" в Силистра.

Сблъсквал се в живота си в личен и професионален план с "прегарянето" или "бърнаута", Янков сподели: "Както физически се уморяваш и вече не можеш да свършиш нищо, така и мозъкът ти не е безкрайна чаша. В един момент се препълва, и като се препълни всичко блокира и всичко приключва откъм емоции и чувства", поясни той.

Психологът Нели Цветкова допълни, че като цяло думата "стрес" се използва безразборно в обществото и винаги е с негативна конотация. "Стресът е един много полезен механизъм за да можем, когато имаме дадена задача да се мобилизираме и да я свършим", каза тя и отбеляза, че креативния стрес е такъв в определени нива и той е нещо, без което не можем и всъщност е полезно.

"Това, което обаче се случва в модерното общество е, че ние непрекъснато сме в този цикъл на стрес до тази пикова му точка. В момента, в който приключим нещо, веднага преминаваме на друга задача и това натрупване, всъщност не позволява на нашия организъм да се успокои и да премине след това", отбеляза специалистът и посочи симптомите на стрес - безсъние, нарушен апетит, раздразнителност.

Относно претовареността при учениците, Цветкова каза, че възрастните са много фокусирани върху резултата, без да си дават сметка, че също така трябва децата да бъдат насърчавани да си почиват, да се забавляват, да са в добро настроение и колкото по-рядко чуват тези послания, толкова повече губят мотивация.

Янков сподели опита си с различни училища, тъй като в НЧ "Тротоара 2020" работи с младежи от всякакви социални групи. Той подчерта, че "бърнаутът" го има навсякъде, но той е повече в елитните гимназии заради комбинацията от високи очаквания, както на хората, така и на самите ученици. Психологът Нели Цветкова допълни, че всеки трябва да отдели време за разбере какво означава почивката лично за него.

На 24 юни 2022 г. ще се състои една инициатива "Добрите практики на фокус". Училища от цялата страна ще споделят интересни примери за ангажиране на учениците, за повишаване на тяхното благосъстоянието, развиване на самоинициативност и постигане на академичен напредък. Предвидени са още практически работилници, водени от самите училища, а една от практиките е "Борба със стреса".

Възпитаниците на спортно училище "Дръстър" в Силистра Стоян, Волен и Дарен споделиха подробности за добрите практики. По думите им, стресът е навсякъде около нас и той се предизвиква от всяка нова и непозната ситуация. Преподавателите им предлагат диалог с учениците за да видят какво е тяхното мнение за предпочитаните дейности. Освен това провежда т. нар. "емоциометър", който е всеки ученик да избере картинка, с която да изрази своите емоции преди започване на час. Освен това те работят по много проекти, като здравословно хранене, дишане...

 

Повече по темата в интервюто на Ива Дойчинова.

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Никола Стоянов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: