Новини


27Юни2022

Отлагането на една дългоочаквана промяна и куп неизвестни за децата в яслите

Дълго чаканата наредба на здравното министерство, която да разшири кръга от медицински специалисти с право да работят в детските ясли и така да облекчи проблема с недостига на медицински сестри, е напът да остане само пожелание. Това ще задълбочи и без това тежкия проблем в София, където ясли посещават близо 8 хил. деца, без гаранции, че няма да се наложи затваряне на групи. 

В момента в най-големия град на страната не достигат 80 сестри, а над половината от работещите са в пенсионна възраст. 

Действащата от 2008 г. Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли изисква за всяка яслена група да се грижат по две медицински сестри или акушерки, но яслите намират начини на ръба или отвъд нормативната уредба, да заобиколят това задължение. Според родители изискването не трябва да е задължително, доколкото в семействата си децата израстват и без постоянното присъствие на медицинско лице. Здравният министър Асена Сербезова предложи още една мярка - да се назначават педагози вместо медицински сестри, но според неправителствени и родителски организации тя е кризисна и не решава проблема и е нужна цялостна реформа на наредбата за устройството и дейността на детските ясли.

В София всеки се спасява сам

Най-тежък е проблемът в столицата, където - по данни на Националния статистически институт - са над една четвърт от всички деца в яслени групи в България. В града необходимият общ брой медицински сестри за най-малките е 758 - толкова са откритите щатни бройки за тях.

Според справка, предоставена на "Дневник" от общината, незапълнени в момента са 10% от местата (79 щатни бройки), а половината от работещите - 384 души, са над 60-годишна възраст. Медицинските сестри до 55 години са 155 , а от 55 до 60 г. - 140.

Засега в София няма закрити яслени групи поради липса на медицински сестри, увериха от пресцентъра на общината. Практиката, в случай на недостиг на сестри, е, по заявка на директорите на детските заведения, яслени групи да се преобразуват в градински. Такъв случай има в детска градина в район Искър, в която след разширение и при предвидени 3 яслени групи, за една от тях не са намерени медицински сестри. По искане на директора яслената група е преобразувана в градинска, посочиха от общината пред "Дневник". Така вече изискването за присъствието на медицинско лице не важи.

Майка на дете в детска градина с яслени групи в кв. "Младост" разказа пред "Дневник", че за групата на 2-годишния й син няма нито една медицинска сестра. Затова в половината ден идвала да се грижи за децата сестрата от кабинета в градината, а в останалата част от деня ги водела при "големите", които са на 3 години. Лошото е не, че се смесват групи, а че стават общо над 30 деца под 3 или малко над 3-годишни, отбелязва майката. Тя все пак остава доволна от решението пред алтернативата да бъде закрита групата на детето й.

За решаване на проблема с недостига на медицински сестри Столичната община е предложила да се промени Наредба 26 на Министерството на здравеопазването. Предложението е да се допуска назначаването и на педагози, в случай че не могат да се осигурят медицински сестри. В анализ на Нациионалното сдружение на общините в България от юли 2021 г. се посочва, че общо 26 от 265-те общини в страната също подкрепят да отпадне изискването за назначаване на медицински сестри. В яслите в страната няма недостиг на специалисти като в София, но на много места назначените са в пенсионна възраст.

Сестра, фелдшер или лекарски асистент

Към края на миналата година в България има 833 самостоятелни детски ясли и яслени групи в детските градини с общо 32 856 места в тях. Към края на 2021 г. места има за 18.2% от децата в страната, като в сравнение с 2020 г. се увеличава с 0.5 процентни пункта, показва справка в Националния статистически институт.

Според сега действащите минимални изисквания за персонал на една яслена група се назначават най-малко две медицински сестри и две детегледачки. Яслените групи (освен кърмаческите, където броят е фиксиран до 8 деца), могат да имат до 16 деца, но с решение на общинския съвет броят им може да нарасне до 20. В такива групи трябва да се назначи допълнително една медицинска сестра и една детегледачка.

Съгласно изискванията на действащата в момента наредба за медицинска сестра или акушерка се назначава човек с висше образование по специалността "Медицинска сестра" или "Акушерка" с образователно-квалификационна степен "бакалавър".
Предложените от здравното министерство изменения в наредбата предвиждат да могат да бъдат назначавани също лекари, фелдшери и лекарски асистенти (новото име на специалността, която наследи фелдшерите - бел. ред.) с поне една година практика.

Обществена тайна е, че и в момента на мястото на медицинските сестри в яслите работят най-различни медицински специалисти - зъболекари, фелдшери, здравни инспектори, рехабилитатори, кинезитерапевти, дори лекари, без това да е позволено от наредбата, посочи пред "Дневник" Антоанета Кенова, председател на фондация "Трайна Образователна Национална Инициатива - Т.О.Н.И". По думите й здравното министерство знае за тази практика и я узаконява чрез промяна в наредбата.

Спасителен вариант: педагози вместо медици

След дискусии Министерството на здравеопазването е открило още един вариант за решение, за да не се закриват яслени групи или да не се спира откриването на нови поради недостиг на медицински персонал. Това се разбра от отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" Елисавета Белобрадова по време на парламентарния контрол на министъра на здравеопазването Асена Сербезова на 17 юни. 

Сербезова заяви, че в детските заведения, където има недостиг на специалисти, ще могат да се назначават педагози, преминали обучение по ранно детско развитие, комплексна промоция на здравето и първа помощ по утвърдена от министъра на здравеопазването програма. Тя отбеляза, че вече е разпоредила изготвянето на програмата на експертите в здравното ведомство и изключението ще бъде прилагано от догодина.

В допълнение, на среща с представители на Министерството на образованието и на Националното сдружение на общините, е договорено компромисно решение обслужването на децата в една яслена група да се осъществява най-малко от един медицински специалист и една детегледачка.
Няма да се закриват яслени групи, увери в парламентарния контрол Асена Сербезова 

Върши ли работа тази реформа

Общественото обсъждане на предложените промени в наредбата изтече на 7 май. Промяната обаче засега остава само на хартия, а може би ще се наложи нова редакция с включване на педагози на мястото на медицинските сестри.

Здравното министерство няма срок, в който може да я обнародва, все още не са разгледани и обсъдени постъпилите мнения и становища във връзка с предложението, съобщиха от пресцентъра на министерството пред "Дневник". Това предстои, но от пресцентъра не се ангажираха със срок, в който ще стане. Допълнителна неяснота за бъдещето на наредбата идва и от падането на правителството, което беше свалено с вот на недоверие и според прогнозите вероятно ще бъде сменено към края на юли.

Според Антоанета Кенова от фондация "Трайна Образователна Национална Инициатива - Т.О.Н.И" дори и да бъде приета, тази промяна няма да бъде достатъчна. "Има нужда от цялостна реформа, защото педагозите са временно решение. Трябва изцяло нова специалност за професионалистите, които да се грижат за децата в яслена възраст", подчерта тя пред "Дневник".

От неправителствената организация са изпратили поредно писмо до Сербезова, в което настояват да бъде приета наредбата и молят министър Сербезова да обяви публично промените, които ще бъдат внесени след общественото обсъждане. "Тридесет и пет дни са предостатъчно да обобщите предложенията и да решите каква грижа ще получат децата ни".

В писмото се пита и кога медицинските сестри ще минат предлагания от министъра обучителен курс по ранно детско развитие, комплексна промоция на здравето и първа помощ. "Към днешна дата имаме пореден сигнал за дете с диабет тип 1 в яслена група на самостоятелна детска ясла, за което медицинските сестри не са квалифицирани да се грижат. И ако те не са квалифицирани за такава грижа, защо изобщо има прием на деца с различни хронични и други заболявания", посочва Кенова.

Неправителствени и родителски организации отдавна настояват за облекчаване на изискванията към квалификацията на работещите в детските ясли с аргумента, че никъде в Европа за здрави деца не се грижат медицински специалисти. Те напомнят също, че медицинските сестри, както и фелдшерите вече не се профилират в грижата за деца. "Как се очаква една медицинска сестра, подготвяна за болница...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Видка Атанасова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: