Новини


27Юни2022

Медийната грамотност на учениците е движеща се мишена

Подготвени ли са децата да се справят сами в дигитална среда? Резултатите от първото национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап в България, организирано от Коалицията за медийна грамотност, обобщава Иглика Иванова, Главен експерт медийна грамотност към Коалицията:
През януари 2022 г. десетокласници от 176 паралелки взеха участие в първото за България национално изследване за оценяване на дигитално-медийните компетентности на гимназистите. То е осъществено в повече от 150 училища в цялата страна, избрани на случаен принцип по обновена методика, и подкрепено от Министерството на образованието и науката. Учениците попълват онлайн тест в рамките на 60 минути, отговаряйки на два вида въпроси.  


Иглика Иванова представя резултатите:


"Коалицията ни е мрежова организация, обединяваме опит и полезна информация от проекти, имаме и хоризонт. Медийната грамотност се интегрира във всички образователни предмети, с една наредба тя влезе в гражданското образование.
Преподавателите и експертите са много мотивирани, учители участват в нашите обучения, но медийната грамотност е движеща се мишена.
Над 100 паралелки са преминали тестовете. Методиката стъпва върху тази на PISA. Затрудненията на учениците са, когато трябва да дават свободни отговори. Защо те ги затрудняват - това е връзката между съдържание и преподаване. 
Липсва критично и автономно мислене. Там са големите трудности да се извлича и оценява информация. Рамката за цифрова компетентност не е толкова свързана с медиите и има своите ограничения. Но можем всеки път да я връщаме.
Съсредоточаваме се върху информационната грамотност, комуникация и сътрудничество. Виждаме трудност да се извлича информация от медийни текстове и данни. Надценяваме интуицията и способността на децата да използват...


Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Людмил Фотев

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: