Новини


8Мар2016

Английският език е врата към добре платена професия

В днешно време интернет и телевизията ни дават неограничен достъп до информация за всичко, от което имаме нужда. Стига да сме способни да я разберем. Най-голямата част от нея е на английския език. Над 95% от научните статии са написани на него. Сайтовете на всички международни организации и корпорации са на английски и всички големи информационни агенции, независимо в коя страна се намират, имат емисии на английски език. Той се използва на международни конференции, състезания, в преговори между политици, дипломати и бизнесмени, в социалните мрежи, за търсене на информация в интернет, за учене и следване в чужбина и за успешна реализация на международния пазар на труда.

Най-предпочитаните професии – в динамичен бранш и с добро заплащане (агент по продажбите, специалист по оптимизация на интернет търсачки, стоков брокер, уеб дизайнер и т.н.), изискват задължителни познания по английски език, и то на много високо ниво. Затова, за да те наемат на такъв пост, трябва да положиш малко повече труд, но резултатът от усилията си струва. Език се усвоява най-лесно в предучилищна или в училищна възраст. В повечето учебни заведения у нас английски се изучава задължително като първи или втори език. Ако в училището на вашето дете по една или друга причина не се преподава английски език, препоръчително е да го запишете в езикова школа или да потърсите частен учител. Важно е обаче и по каква система ще учи.

Учебниците трябва да отговарят на нуждите на днешните младежи, да бъдат интересни и забавни, да задържат вниманието им и да ги учат на естествен, жив и съвременен английски. За да се усвои по-добре представения в учебника материал, е важно в учебните часове да се дискутират въпроси, които вълнуват младите и са част от ежедневието им. На всички тези изисквания отговарят системите по английски език, които издателство „Просвета“ предлага на пазара у нас.

 

FOR REAL е модерна система в четири нива (А1 – В2), с която учениците свикват да мислят и да говорят на естествен, съвременен английски език. Тя е създадена специално за гимназисти, които изучават английски като първи или втори чужд език.

В учебниците са използвани текстове и сюжети, свързани с реалния живот на младите хора във Великобритания. Системата подготвя за изпитите на Кеймбридж (PET, KET, FCE) и Тринити и отваря пред младежите вратите на англоговорещия свят. Отличават я уроците за България – чрез тях учениците свикват да разказват свободно и със самочувствие на чуждия език за културата, географията, историята, традициите и обичаите на родината си.

Когато английският се изучава като втори чужд език, FOR REAL покрива учебната програма от 9. до 12. клас – по едно ниво за всяка учебна година. За езиковите гимназии с интензивно изучаване на езика е предвидено разпределение на часовете така, че четирите части на системата да се усвоят от 8. до 10. клас. От 11. клас се прави плавен преход към изучаването на език чрез литература, както изисква програмата на Министерството на образованието и науката (МОН). Така FOR REAL и вече съществуващата система за 11. и 12. клас LitUps! формират цяла единна система 8.-12. клас. LitUps! Essentials in British and American Literature for the 11th Grade е българският учебник по британска и американска литература, който беше обявен за най-добър в Европа на Панаира на книгата във Франкфурт през 2014 година.

LitUps! Essentials in British and American Literature за 11. и 12. клас е модерна система за изучаване на английски език и литература. Нейните две нива са разработени от проф. Мадлен Данова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, и Райна Костова, дългогодишен учител в Първа английска гимназия, София. Те са убедени, че добро владеене на един език (независимо дали роден или чужд) не може да се постигне без четене и опознаване на литературата и публицистиката. Защото тъкмо в четенето се формират и многото лица на съвременния език. Към тази философия трябва да прибавим прекрасното дизайнерско оформление на художника Петко Минчев. Двата учебника са естетски колаж от киноплакат, вестникарски страници, репортажи от рок концерт и художествена фотография. Така се получава продукт, който бие по качество дори британски и английски издания.

Основната цел на LitUps! е дa научи младежите да работят с литературен и публицистичен текст на английски език. Наред с това учениците се тренират да спорят, да правят презентации, да пишат в различни жанрове и пр. Това ги подготвя за евентуална реализация в различни хуманитарни (и не само) професии както в България, така и в чужбина.

Системата е изключително гъвкава, което я прави лесно приложима в различен тип класове. Учителят е свободен да преструктурира уроците като прескача или добавя упражнения или прегрупира задачи. Всички теми позволяват да се използват допълнителни материали, съобразени с нуждите на конкретния клас.

Уроците са изградени върху интересни и работещи междупредметни връзки – с история, философия, етика, музика, изобразително изкуство и др. Съдържанието е съобразено с изикванията на гражданското образование. Изучаваните автори и произведения са знакови: Шекспир с „Ромео и Жулиета” и сонети, Оскар Уайлд с „Колко е важно да си сериозен”, Артър Конън Дойл с „Баскервилското куче”, Джейн Остин, Емили Бронте, Марк Твен, Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Тери Пратчет, Рей Бредбъри, Дж. Р. Толкин и други. 

Освен че запознава младежите с британската и американската литература, системата постига и чисто прагматични образователни цели: подготовя ги за изпити по английски език (матура, приемни изпити в университети в България и в чужбина и пр.), те се учат да пишат писма, да спорят, да рекламират, да организират кампании, да изработват бюджет, да пишат сценарии, анотации, рецензии и други текстове.

Чрез всички свои компоненти LitUps! непрестанно ангажира  учениците в проектна работа. Голяма част от задачите (не само т. нар. проекти) допускат и дори изискват екипен тип реализация, насърчават учениците да проявят творчество и позволяват на преподавателите да прилагат гъвкав модел на оценяване.

Системата е динамична и забавна. Всяка страница предлага любопитни връзки между литературната класика и съвременната популярна култура и субкултурни тенденции (поп и рок музика, кино, комикс, компютърни игри, социални мрежи и пр.) Това ангажира вниманието на учениците и приближава отдалечени във времето автори и творби към техния модерен технологичен бит.

 

Всички издания на „Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

 

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: