Новини


10Юни2021

Четвъртокласници са преписвали диктовката, а квестори също са дописвали

Четвъртокласници са преписвали диктовката на националното външно оценяване по български език и литература, което се проведе на 27 май тази година, съобщават от Министерството на образованието (МОН).

Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас. В пет училища в страната на учениците не е бил пуснат изпратеният от МОН аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове.

След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците бяха открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл. Сред нарушенията са пускане на друг аудиофайл, писане на пробната диктовка от февруари т.г., преписване на диктовката на МОН от хартиен носител, дори има диктовки с различен почерк от този при отговорите на другите въпроси от теста.

Петима квестори от ОУ "Стоян Михайловски" във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г.

За неосъществен контрол и допуснати нарушения със "забележка" е наказан директорът на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

В столичното 159-о ОУ "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание "забележка". На директора на училището е наложена финансова санкция.

Диктовката е подменена също в основното училище в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ "Алеко Константинов" в Луковит. Там предстоят проверки.

В хода на проверката на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от...

 

Виж цялата новина тук: news.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: