Новини


20Ное2023

Част от учителските заплати се оказаха без увеличение

Проблемът засяга напуснали, пенсионирани и преместени преподаватели

 

 

Учители, които са излезли в пенсия или напуснали към средата на година, не могат да получат обещаното със задна дата от 1 януари увеличение на учителски заплати. Това се разбра от въпрос на депутата Ирена Анастасова (БСП) към просветния министър проф. Галин Цоков. Проблемът засяга и преподаватели, които междувременно са сменили местоработата си от едно училище в друго.

Учителските заплати бяха увеличени със задна дата от 1 януари с приемането на закона за държавния бюджет на 29 юли т.г. На 10 август е сключен анекс към колективния трудов договор, който предвижда скок с 15% на преподавателските възнаграждения. "От тогава досега стотици колеги, които са се пенсионирали до 10 август, или сменили работата си в друго училище, или са били на изпитателен срок, не са получили обещаното увеличение", казва Анастасова. По думите й увеличението на заплатите е за положен труд, а напусналите система също са положили труд. Това се отразява и върху размера на пенсията и обезщетенията.

МОН обаче смята, че не могат да се дадат увеличения към заплатата на лица, които след 10 август са с прекратени правоотношения и не работят в системата. "Ако трудовият договор, независимо по каква причина, е прекъснат до момента на увеличението на заплатите, съответните лица не попадат в обхвата на увеличението", заяви проф. Цоков. По думите му МОН не може да даде автоматично увеличение, а само да предостави становище относно действащите разпоредби на законодателството. "Щом има увеличение със задна дата, по действащото законодателство и Кодекса на труда директорът може да плати увеличението само на тези, които са на трудово правоотношение към момента на увеличението", посочи той.

"Щом увеличението е разчетено от 1 януари 2023 г., то е разчетено за всички работещи в системата към 1 януари 2023 и парите трябва да стигнат за всички. Т.е. всеки, който е бил в трудовоправно отношение към 1 януари т.г., без значение дали август то му е прекратено, има право да потърси полагащото му се увеличение на основание анекса към КТД", контрира Ирена Анастасова. По думите й следва да се гледа не моментът на сключване на анекса, а този, от който е прието да се увеличат...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: