Новини


9Ное2023

СТЕМ кабинети във всяко училище ще свързват бизнеса и образованието

СТЕМ центровете ще променят и начина на преподаване, уверен е просветният министър

 
 

 

До няколко години във всяко българско училище ще има СТЕМ кабинети. Тези центрове ще бъдат и контактната точка между образование, бизнес и общество. В тях ще се формират уменията и знанията на бъдещите добри и успешни хора. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на Powers Summit - платформа за диалог между изпълнителна и законодателна власт, индустрия, бизнес, наука и граждански сектор.

"СТЕМ центровете ще променят и начина на преподаване", каза още проф. Цоков.
Той обясни, че това е най-важната визия, която трябва да се създаде за следващите години - как да променим учебните програми, така че и те да са ориентирани към формирането на компетенции и умения.

"Трябва да насърчим университетите да са по-активни в партньорството с училища при разкриването на съвместни паралелки с практическа насоченост, от които пазарът на труда има нужда", добави Галин Цоков.

По думите му, за да се отговори на глобалните процеси и промяната на пазара на труда, трябва от днес да се положат основите за промяна на образованието.

"Децата да не наизуствяват знания, а да формират умения за бъдещето", обясни той.

С дигиталните решения се увеличава и отговорността на системата да развива социалните умения на учениците, стана ясно още от изказването му.

"За тази трансформация подготвяме образованието ни и в нейния фокус е подкрепата към учителите и...

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: