Новини


9Ное2016

Бъди в час за матурата

Едно, две, три....дванайсет! Само след няколко месеца ще настъпи онзи момент, когато по улиците ще започнат да се чуват щастливите възгласи на абитуриентите, които ще броят от 1 до 12 и ще се радват, че идва краят на училището. Тази последна година за тях е колкото емоционална, толкова и напрегната, защото настъпва часът на истината. Преди да вземат диплома за средно образование и да продължат по-нататък живота си според собствените си амбиции, учениците имат пред себе си едно голямо препятствие -  държавните зрелостни изпити (ДЗИ). 

Абитуриентите имат две ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ (без освобождаване) матури. Първата е по български език и литература (БЕЛ), а втората е по избор. Те могат да се явят и на трета матура (не е задължителна). За втория задължителен държавен изпит и за третия допълнителен учениците могат да избират измежду предметите: математика; география и икономика; биология и здравно образование; философски цикъл; история и цивилизация; физика и астрономия; химия и опазване на околната среда; чужди езици (английски език, френски език, немски език, испански език, руски език, италиански език).

Учениците не трябва да се успокояват, че тези изпити са лесни. Резултатите от предходната 2015/2016 учебна година бяха отчайващи: най-висок процент двойки по БЕЛ от началото на провеждането на матурите; средна оценка на задължителния изпит по този предмет - 4,17; 15% от дванайсетокласниците не са достигнали минималното ниво, за да получат диплома за средно образование. Така че трябва здрава подготовка.

Матурите са важни не само, за да вземеш диплома. Те служат и като вход за някои ВУЗ-ове.

Издателство „Просвета“ предлага серия помагала, които ще помогнат на учениците не просто да вземат успешно държавните изпити, но и да изкарат отлични оценки, които да ги класират за място в университет.

Български език и литература

Книжката “18 нови теста по български език и литература за матура” (Нели Дамянова и др.) е едно от най-успешите помагала за подготовка за задължителния изпит по този предмет. Изпитните варианти са съставени изцяло по модела на тестовете за държавните зрелостни изпити по български език и литература. Упражненията с „18 нови теста...“ позволява на зрелостниците да добият реална представа за формата на изпита. В девет от тестовете задачите по литература са свързани с творчеството на един отделен автор. Последните шест пък са обобщаващи, което дава възможност да проверят какви знания имат по този предмет.

“Матурата по литература в таблици за 11./12. клас” (Калина Михова) е друго помагало за добро представяне на зрелостния изпит. Книжката е структурирана по следния начин: Информация за всеки автор на една страница и информация за всяко произведение в отделна таблица. Информацията за авторите е представена по модела - Епоха; Литературен период; За какво говори творчеството на автора?...

Информацията за изучаваните произведения в таблиците е съобразена с вида въпроси в тестовата част на матурата. Това дава възможност на учениците по лесен начин да научат най-важното за автора и неговите произведения, за героите и ключовите образи от изучаваните произведения...

Традиционно сред най-търсените помагала от зрелостниците еМатура за отличен. Български език и литература“ (И. Пелева и др.). Сборникът има 6 теста, съобразени с учебно-изпитната програма за държавен зрелостен изпит по БЕЛ. С част от задачите във всеки тест се проверяват уменията за възприемане на информация от текст, с друга част се установява степента на владеене на правописните, пунктуационните и лексикалните езикови норми.

Поредицата „Всичко за матурата по български език и литература“ е в три части и е сред най-препоръчваните от учителите помагала. Книжките ще ги познаете по бухала на корицата – знаете, че той носи късмет в ученето. Първата книжка включва творчески портрет на изучаваните в училище автори - Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов и др. И още: анализ на произведения, речник на литературните термини, въпроси и задачи към отделните текстове. Втората книга е съставена на същия принцип само че съдържа други произведения и автори – Хр. Смирненски, Гео Милев, Ел. Багряна и др. В третата част от поредицата ще намерите 10 теста, текстове за анализ и т.н.

 „Българският език в правила и задачи“ (Р.Станчева) е друго подходящо помагало, защото служи за упражняване върху основните правописни, пунктуационни и граматични правила. Включени са и съвременни текстове, които развиват уменията за разбиране на текст.

Математика

За изпитите по математика „Просвета” предлата помагала, разработени от университетски преподаватели и доказали се учители по този предмет. Те са подходящи и за работа през учебната година.

„Матура за отличен. Математика” (проф. Запрян Запрянов и др.) включва 25 примерни теми, всяка от които съдържа задачи с избираем отговор, със свободен отговор и такива, на които е необходимо да се изложи пълното решение. Авторите представят теми, давани в предишни години на ДЗИ, и решенията за тях. Те отправят и полезни съвети при решаването на тестови задачи, а също така припомнят основни методи, застъпени в училищния курс по математика.

 „Всичко за матурата. Математика” (проф. З. Запрянов, Н.Райков и др.) е книжка с12 теми, в началото на всяка от които е даден минимален обем от теоретични знания: определения, теореми и формули, примерни задачи с техните решения. В края на всяка тема има тест за упражнение, който съдържа тестови задачи с избираем и отворен отговор. В този сборник също има задачи, давани в няколко поредни години на държавните изпити.

Сборникът „Лесно накратко за матурата по математика, косинусова теорема” е дело на  Иван Георгиев и Стелиана Кокинова – изявени учители,  подготвили някои от най-успешно представилите се ученици на матурата по математика. Видно и от заглавието, в книжката се представя КОСИНУСОВАТА ТЕОРЕМА -  една от основните теми от учебно-изпитната програма за ДЗИ.

 

Дати за матурите

Сесия май-юни:

Български език и литература – 19.05.2017 г.

Втори задължителен държавен зрелостен изпит – 22.05.2017 г.

Третата матура не е задължителна. Датите за нея по отделните предмети са в периода 26.05.2017 г. – 01.06.2017 г.

 

Сесия август-септември 

 Български език и литература - 29.08.2017 г.

 Втори задължителен държавен зрелостен изпит - 30.08.2017 г.

Трета матура по избор - в периода 31.08 2017 г.- 02.09.2017 г.

 

 

Виж цялата новина тук: в. "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: